Hyppää sisältöön

Suomalaispedofiililla oli jopa satoja uhreja?

Kymenlaaksolaismiestä epäillään jopa satojen alaikäisten thaimaalaispoikien seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Keskusrikospoliisi epäilee miehen tehneen 1980-luvun lopusta alkaen useita Thaimaan-matkoja, ja hänen epäillään käyttäneen tuolloin hyväkseen 12 - 13-vuotiaita poikia liki 450 kertaa.

Poliisi löysi kotietsinnän yhteydessä päiväkirjan, johon vuonna 1962 syntynyt mies oli merkinnyt kaikki matkojensa aikana tapahtuneet hyväksikäyttämiset.

Jutun oikeudenkäynti alkaa lähiaikoina Kouvolan käräjäoikeudessa. Epäiltyä uhkaa enimmillään kymmenvuotinen vankilatuomio.

Rikos on uhrien määrässä mitattuna suurin Suomessa koskaan paljastunut.

Päiväkirjamerkinnät paljastivat rikoksen Poliisi otti miehen kiinni tammikuussa, kun tämä oli palaamassa 26:nnelta matkaltaan Thaimaasta. - Kotietsinnässä löytyi hänen päiväkirjansa, joissa oli tarkat merkinnät aikaisemmista matkoista, rikosylikomisario Lars Henriksson keskusrikospoliisista kertoo. Päiväkirjamerkinnöistä kävi ilmi, että epäilty olisi käyttänyt seksuaalisesti hyväkseen thaimaalaispoikia 445 kertaa. Pääsääntöisesti kyse on ollut seksin ostamisesta. Vihje suomalaispedofiilista tuli ulkomailta, jossa vastaavan rikoksen tutkinnassa ilmeni, että ulkomaalaispedofiili tunsi suomalaisen. Poliisin mukaan suomalaispedofiiliin ei kuitenkaan liity verkostoa Suomessa tai ulkomailla. Epäiltyä luonnehditaan yksinäiseksi sudeksi. Jutussa on takavarikoitu muun muassa lapsipornoa, jonka epäilty on tuottanut itse Thaimaassa. Epäilty on pääosin tunnustanut poliisin epäilemät teot. Miehellä ei ollut aiempaa rikosrekisteriä. - Hänellä ei ole oikeastaan minkäänlaista rikostaustaa. On tällainen yksinäinen poikamies. Työssäkäyvä, KRP:n rikoskomisario Mika Ihaksinen kuvaa. Ihaksisen mukaan mies vaikutti käytyjen keskustelujen perusteella koko ajan käsittäneen, että kyse on ollut laittomista teoista. Näin laajan pedofiliatapauksen paljastumista pidetään kansainvälisesti harvinaisena. Yleensä rikollinen saadaan kiinni ennen jutun paisumista tällaisiin mittasuhteisiin. Pedofiliarikosten selvittäminen yhä hankalaa Rikosoikeuden professori Ari-Matti Nuuttila Turun yliopistosta pitää tapausta ainutkertaisena. Hänen mukaansa pedofilia on rikostyyppinä sellainen, että teot jäävät usein paljastumatta. - Arviot ovat sen suuntaisia, että aika pieni osa tapauksista tulee koskaan ilmi, Nuuttila luonnehtii. Ylikomisario Henrikssonin mukaan vasta syksyinen rikoslain uudistus ja poliisilain uudistus ovat parantaneet poliisin tiedonsaantioikeuksia, mutta lainsäädännössä on yhä aukkoja. - Televalvontaa voidaan yhä soveltaa ainoastaan epäillyn käytössä oleviin teleliittymiin. Jos esimerkiksi lapsi netissä keskustellessaan kertoo, että häntä käytetään seksuaalisesti hyväksi, meillä ei ole tällä hetkellä mahdollisuuksia selvittää lapsen henkilöllisyyttä, Henriksson toteaa. Myös toinen suomalaispedofiilitapaus on käsittelyssä. Epäilty jäi kiinni Thaimaassa, jolloin oikeudenkäynti pidetään siellä. Suomalaismiestä uhkaa 33 - 42 vuoden vankilatuomio. Alle kouluikäisen hyväksikäytöstä on Thaimaassa määrätty kuolemanrangaistus.

Suomessa törkeästä lapsen hyväksikäytöstä saa enintään kymmenen vuotta vankeutta.

Suosittelemme sinulle