Hyppää sisältöön

Egypti etsii syyllisiä

Egyptissä on käynnistetty valtava etsintäoperaatio eilisten pommi-iskujen jälkeen. Yli 30 ihmistä pidätettiin jo tunteja iskujen jälkeen. Sunnuntaina Kairossa räjähti pieni pommi, mutta ainoastaan pommia kantaneen miehen kerrotaan loukkaantuneen.

Turistien suosiman lomakohteen Sharm el-Sheikhin räjähdyksissä sai surmansa ainakin 88 ihmistä ja toistasataa haavoittui.

Kaksi autopommia ja ilmeisesti matkalaukkuun kätketty pommi räjähtivät Sharm el-Sheikhin vanhalla torilla sekä läheisen Naama Bayn hotellialueella, Mövenpick-hotellin parkkipaikalla sekä Ghazala Gardens -hotellissa.

Ensimmäinen räjähdys sattui lauantaina hieman kello yhden jälkeen aamuyöllä Sharm el-Sheikhissä. Naama Bayn räjähdykset seurasivat noin varttituntia myöhemmin.

Iskujen uskotaan vahingoittavan myös Egyptin matkailuelinkeinoa. Maan tärkein taloudenala tuo sille vuosittain 6,6 miljardia dollaria (5,45 miljadria euroa).

Sharm el-Sheikhissä yli 1 000 ihmistä osoitti sunnuntaina mieltään terrori-iskuja vastaan. Heistä suurin osa oli egyptiläisiä hotellien työntekijöitä ja ulkomaisten sukelluskoulujen pitäjiä. Al-Qaida vai joku muu?

Al-Qaidan nimissä toimiva Abdullah Azzamin Prikaatit Egyptissä ja Syyriassa on ilmoittautunut Egyptin pommi-iskujen tekijäksi.

Saman ryhmän nimiin on laitettu terroristi-iskuyritykset Kairossa huhtikuun lopulla.

Egyptin sisäministeri Habib Al-Adli pitää kuitenkin liian aikaisena sanoa, onko iskujen taustalla al-Qaida tai mikään islamistiryhmä. Sivusto, jolla ilmoitus julkaistiin ei ole al-Qaidan normaalisti käyttämä.

Al-Adlin mukaan iskujen tutkinnassa paljastuneet johtolangat yhdistävät iskut viime lokakuussa Tabassa, Siinain niemimaalla, tehtyihin pommi-iskuihin, joissa kuoli 34 ihmistä.

Joukossa ulkomaalaisia uhreja Egyptin viranomaisten mukaan iskussa sai surmansa ainakin kahdeksan ulkomaalaista ja vajaa 30 loukkaantui. Suomen ulkoministeriöllä ei ole toistaiseksi tietoja siitä, että Sharm el-Sheikhin alueella olisi kateissa suomalaisia. Joihinkin paikalla olleisiin suomalaisiin on jo saatu yhteys. Suomalaisten matkanjärjestäjät eivät tee matkoja alueelle kesäisin. Alueella olevista omaisista voi kysellä ulkoministeriön päivystysnumerosta 09 1605 5555. Reuters, AP, AFP, STT, YLE24

Ulkoministeriö on edelleen yhteydessä Suomen suurlähetystöön Kairossa, joka selvittää Sharm el-Sheikissä olevien suomalaisten tilaa egyptiläisten viranomaisten avulla.

Ainakaan suurimmat suomalaiset matkanjärjestäjät eivät tee matkoja alueelle kesäisin. Ulkoministeriön mukaan alueella voi kuitenkin olla suomalaisia omatoimi- tai ulkomaisen matkanjärjestäjän matkalla.

Alueella olevista omaisista voi kysellä ulkoministeriön päivystysnumerosta 09 1605 5555.

Ulkoministeriön mukaan puhelinyhteyksissä Egyptiin on ajoittain esiintynyt häiriöitä. Kairon-suurlähetystö on joka tapauksessa saanut paikallisilta viranomaisilta hyvin tietoa tilanteen kehittymisestä ja ulkomaiset edustustot ovat pysyneet näin hyvin ajan tasalla.

Mubarak: Terrorismin torjunta jatkuu

Suosittelemme sinulle