Hyppää sisältöön

Myrkkyvirta saavutti miljoonakaupungin Kiinassa

80 kilometriä pitkä myrkkylautta on saavuttanut 3,8 miljoonan asukkaan Harbinin kaupungin Pohjois-Kiinassa. Myrkyllisen veden virtaus kaupungin ohi vie noin 40 tuntia.

Songhuajoki on 9-miljoonaisen Heilongjiangin maakunnan tärkein vedenlähde. Jokeen purkautui 13.11. arviolta sata tonnia syöpää aiheuttavaa bentseeniä, kun Jilin kaupungissa joen yläjuoksulla sijaitsevassa PetroChina-yhtiön kemiantehtaassa sattui räjähdys.

Harbinissa vallitsee sekasorto ihmisten pyrkiessä pois kaupungista ja hamstratessa juomavettä kaupoista.

Kaupungin vesijohtoverkko on suljettu. Viranomaiset lupaavat, että se käynnistetään niin pian kuin mahdollista, putkistojen desifioinnin jälkeen.

Heilongjiangin kuvernööri Zhang Zuoji sanoo itse juovansa ensimmäisen kulauksen johtovedestä varmistaakseen asukkaille veden turvallisuuden.

Kiinan viranomaiset ja tiedotusvälineet vähättelivät aluksi tapahtunutta. Tiedotusvälineiden mukaan Jilinin tehtaan sulkeminen oli rutiinitoimenpide. Nyt Jilinin maakunnan varakuvernööri Jiao Zhengzhong on tehnyt kiinalaisittain harvinaisen anteeksipyynnön veden pilaamisesta.

Myrkyn vaikutuksesta jokiluontoon on tullut vasta vähän tietoja. Joessa on näkynyt kuitenkin paljon kuolleita kaloja.

Songhuajoki yhtyy Kiinan ja Venäjän väliseen rajajokeen Amuriin, joka virtaa venäläiseen Habarovskin suurkaupunkiin ja edelleen Tyyneenmereen. Venäjä on pyytänyt tietoja tilanteesta ja julistanut alueelle hätätilan.

Myrkkyvesi saavuttanee Amurin joulukuun alussa, mihin mennessä myrkkymäärän toivotaan laimentuvan.

Venäjän viranomaiset tiedottavat joenvarren asukkaita uhkaavasta vaarasta. Habarovskiin varastoidaan vettä ja uusia kaivoja kaivetaan.

Veteen päässyt bentseeni on väritöntä, helposti syttyvää nestettä, jota erotetaan bensiinistä. Sitä käytetään puhdistus- ja liuotusaineena. Ihmiselle se aiheuttaa leukemiaa, perinnöllisyysmuutoksia ja luiden haurastumista.

Torstaina Kiinassa sattui toinenkin tehdasräjähdys. Lounais-Kiinassa, Dianjiangin lähellä sijaitsevassa farmasiantehtaassa tapahtyi ilmeisesti kaasuräjähdys, jossa kuoli yksi ihminen. Viranomaiset varoittivat heti lähiseudun asukkaita bentseenin valumisesta lähellä virtaavaan jokeen.

Suosittelemme sinulle