Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Orleansin neitsyen pyhäinjäänteet vietiin laboratorioon

Ranskalaisessa laboratoriossa tutkitaan luun ja ihon kappaleita, jotka perimätiedon mukaan ovat Jeanne d'Arcin pyhänjäänteitä. Tutkijat toivovat sekä voivansa varmistaa jäänteiden alkuperän että saavansa lisätietoa Orleansin neitsyen elämästä.

Avaa Yle-sovelluksessa

Jeanne d'Arc tuomittiin vuonna 1431 poltettavaksi hengiltä kerettiläisenä. Jäänteet kerrotaan kootun hänen polttorovionsa sammuttua, ja katolinen kirkko on säilyttänyt niitä sukupolvesta toiseen. Jeanne d'Arcista kuitenkin tuli pyhimys vasta vuonna 1920.

Puolen vuoden aikana lääketieteen ja rikostutkimuksen asiantuntijat selvittävät jäänteiden molekyyli- ja biokemialliasta rakennetta Pariisin lähellä sijaitsevassa sairaalassa.

Jeanne d'Arc oli maalaistyttö, joka uskoi kuulevansa taivaallisia ääniä. Ne kehottivat häntä käymään englantilaisia joukkoja vastaan satavuotisessa sodassa. Useiden voittojen jälkeen hän haavoittui, jäi englantilaisten vangiksi, tuomittiin ja mestattiin 19-vuotiaana.

Tutkimusta johtavan tohtori Philippe Charlierin mukaan Jeanne d'Arcista tiedetään todellisuudessa hyvin vähän.

Hän toivoo tutkimusten onnistuvan yhtä hyvin kuin silloin, kun hänen onnistui selvittää kuningas Kaarle VII:n rakastajattaren kuolinsyyn niin ikään 1400-luvulla. Agnes Sorelin hengen vei elohopea. AFP, AP

Suosittelemme sinulle