Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Da Vinci -koodin kirjoittaja: Kopiontisyytteet perättömiä

Da Vinci -koodi -teoksen kirjoittaja Dan Brown on kiistänyt plagiointisyytteet Lontoon korkeimmassa oikeudessa. Brown ei itse ole syytteessä, vaan laittomasta kopioinnista syytetään menestysdekkarin kustantajaa. Kirjailija oli maanantaina oikeudessa puolustuksen todistajana.

Avaa Yle-sovelluksessa

Kaksi tietokirjailijaa väittää oikeudessa, että Brownin dekkarin perusidea ja monet yksityiskohdat on kopioitu heidän teoksestaan Pyhä veri, pyhä Graal. Michael Baigent ja Richard Leigh esittävät vuonna 1982 julkaistussa tietokirjassaan, että Jeesuksella ja Magdalan Marialla oli lapsi, jonka jälkeläisiä on edelleen elossa. Pyhä Graal ei olekaan malja, vaan Jeesuksen salainen sukulinja, jonka katolinen kirkko haluaa salata, väite jatkuu. Sama idea on keskeinen Brownin kirjassa, joka ilmestyi vuonna 2003. Teoksissa on muitakin yhtäläisyyksiä. Brown: Jeesuksen sukulinjasta kirjoitettu monia kirjoja Baigent ja Leigh vaativat oikeudessa vähintään kymmenen miljoonan punnan eli vajaan 14,5 miljoonan euron korvauksia ideavarkaudesta. Pyhä veri, pyhä Graal -teoksen kolmas kirjoittaja, Henry Lincoln, ei ole mukana kanteessa heikon terveytensä vuoksi. 41-vuotias Brown sanoi maanantaina oikeudessa olevansa järkyttynyt Baigentin ja Leigh'n reaktiosta, jota hän ei omien sanojensa mukaan saata ymmärtää. - Lukuisat eri kirjailijat ovat kirjoittaneet Jeesuksen sukulinjasta, Brown muistutti. - Lisäksi olen erikseen maininnut, että juuri Pyhä veri, pyhä Graal -teos sai teorialle laajaa julkisuutta. Kiemurainen periaatekiista Da Vinci -koodi on viime vuosien myydyimpiä teoksia maailmassa. Baigent ja Leigh haastoivat oikeuteen kirjan kustantajan Random Housen, eivätkä kirjailija Brownia, koska hänen haastamisensa olisi ollut Britannian lainsäädännön takia visaista. Ideoiden tai käsittelytavan tekijänoikeutta on mutkikasta todistaa. Esimerkiksi kirjailija Lewis Perdue on aiemmin syyttänyt Brownia kahden romaaninsa ideoiden kopioimisesta Da Vinci -koodissa. Perduen nostama oikeusjuttu kuitenkin kaatui. Random Housen mukaan myös Baigentin ja Leigh'n vaatimus on vailla pohjaa. Viime lokakuussa BBC kertoi, että osapuolet ovat sopineet suuren osan kiistastaan. Juttu meni silti oikeuteen. Jutun kiemuroihin kuuluu sekin, että Random House on vastikään julkaissut uuden painoksen teoksesta Pyhä veri, pyhä Graal. Mikäli Baigent ja Leigh voittaisivat oikeusjutun, Da Vinci -koodi pitäisi ehkä vetää Britannian markkinoilta.

Samalla saattaisi hankaloitua tai jopa estyä myös kirjan pohjalta tehdyn Hollywood-elokuvan levitys ainakin Britanniassa. Tom Hanksin ja Audrey Tatoun tähdittämän elokuvan Britannian-ensi-iltaa on suunniteltu toukokuuksi.

Helmikuussa alkanut oikeudenkäynti jatkuu edelleen.

Suosittelemme