Hyppää sisältöön

Lintuinfluenssa saavutti Tukholman

Tukholmasta on löydetty kaksi joutsenta, jotka ovat kuolleet lintuinfluenssaan, kertoo Ruotsin eläinlääketieteen laitos SVA.

Joutsenet löytyivät aivan kaupungin keskustasta, toinen Skeppsholmenilta ja toinen Nybrovikeniltä.

SVA:n mukaan linnut kuolivat lintuinfluenssan "aggressiiviseen muotoon". Laitos ei sano suoraan, onko kyseessä taudin pahamaineinen H5N1-muoto.

Löytöpaikkojen ympärille määrätään suoja- ja tarkkailualueet taudin leviämisen estämiseksi. Toimenpiteet eivät juuri vaikuta alueella asumiseen.

Ruotsista on aiemmin löydetty lintuinfluenssaa Itämeren rannalta Oskarshamnista sekä Gotlannin pohjoisosasta.

EU aikoo rajoittaa siipikarjan lihan tuotantoa tukeakseen lintuinfluenssapelon alas painamia hintoja. EU-maiden maatalousministerit saivat maanantaina komissolta selvityksen lintuinfluenssan vaikutuksista markkinoihin. Päätöstä odotetaan kuukauden kuluessa.

H5N1-viruksesta kaksi kantaa

Lintuinfluenssan ihmisille vaarallinen tyyppi H5N1 on jakautunut kahdeksi eri viruskannaksi, tutkijat kertovat.

Yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan viruksen jakautuminen vaikeuttaa taudin vastaisen rokotteen kehittelyä. Tutkijat vakuuttavat kuitenkin, että rokote tuoreempaakin viruskantaa vastaan saadaan valmiiksi nopeasti.

H5N1-viruksen ensimmäinen kanta sairastutti ihmisiä vuosina 2003 ja 2004 Vietnamissa, Kambodzhassa ja Thaimaassa. Tuoreempi kanta on riehunut puolestaan viime vuonna Indonesiassa.

Virus ei tartu kovin helposti linnusta ihmiseen, mutta jos virus muuttuu ihmisestä toiseen tarttuvaksi, seurauksena on maailmanlaajuinen epidemia, pandemia, johon voi kuolla miljoonia ihmisiä.

Toistaiseksi lintuinfluenssa on tappanut sata ihmistä ja viruksen on saanut 180 ihmistä.

Suosittelemme sinulle