Hyppää sisältöön

A-klinikoitten johto uskoo kannabiksen vapautukseen

Puolet A-klinikoista uskoo, että miedot huumeet laillistetaan Suomessa ennemmin tai myöhemmin. Yksikään vastanneista ei pitänyt kehitystä toivottavana huumeiden terveydellisten vaikutusten takia.

Kannabiksen vapauttaminen on Suomessakin edessä vielä joskus, uskovat päihdehoitoa tekevien A-klinikoiden johtajat.

Joka toinen 40 vastanneesta johtajasta uskoo, että kannabis vapautetaan joskus. Muutama arvelee vapautuksen tapahtuvan jo ensi vuosikymmenellä ja yksi laillistaisi sen käytön heti.

Vastaajista kymmenen ilmoitti, ettei kannabista vapauteta koskaan.

Väli-Suomen sanomalehtien Sunnuntaisuomalaisen kyselyyn vastanneista klinikoista useimpien mielestä kannabiksen laillistaminen riippuu huumepolitiikan kehityksestä Keski-Euroopassa.

Vastauksien mukaan kannabista pidetään osana nuorisokulttuuria, joka on tullut jäädäkseen tupakan ja alkoholin rinnalle.

Toisaalta yksi vastaaja on sitä mieltä, että nykyisen liberaalin suhtautumisen vastakohdaksi mielipiteet ovat muuttumassa selvästi huumeiden vastaisemmiksi. Hän arvelee, että pakkohoitopuheet ja rajoitukset yleistyvät.

Tiukentuneista asenteista kertoo se, että huumerikoksiin tuomituista kaksi kolmesta on huumeiden käyttäjiä.

Kukaan vastaajista ei pitänyt kehitystä kannabiksen vapauttamiseksi toivottavana. Heidän mielestään kannabiksen laillistaminen lisäisi huumeiden kokonaiskulutusta ja päihdesairauksien hoitokustannuksia.

Lehti kyseli kuun puolivälissä 40:n A-klinikan johtajan kantaa kannabikseen.

Sosiaali- ja terveysalan tutkimuskeskuksen Stakesin ja poliisin tilastojen mukaan huumetilanne Suomessa on ollut viime vuosina melkoisen vakaa. Huumerikollisuus jopa väheni viime vuonna. Toisaalta nykyluvut ovat jopa kaksinkertaisia kymmenen vuoden takaisiin verrattuna.

Suosittelemme sinulle