Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

Poliisi: Makasiinien tulipaloa tutkitaan rikoksena

Poliisin mukaan on varmistunut, että VR:n makasiinien perjantai-iltainen tulipalo on rikos. Sitä tutkitaan törkeänä tuhopolttona. Tuli näyttää saaneen alkunsa makasiinien lastauslaiturilta.

Avaa Yle-sovelluksessa

Nyt etsitään tuhotyön tekijää. Ketään ei ole kuitenkaan vielä pidätetty.

Jälkivartiointi VR:n palaneella makasiinilla jatkui iltapäivällä. Palo saatiin sammutettua varhain aamulla.

Poliisi pyytää havaintoja alueella illalla klo 19:n jälkeen liikkuneista.

Törkeässä tuhopoltossa maksimirangaistus on kymmenen vuotta vankeutta.

Ylipalomies Chriester Ahlqvist Helsingin pelastuslaitokselta arvioi, että palon alku on saatu aikaan mahdollisesti sytytysnesteellä ja lähtenyt liikkeelle räystään alta.

Alueen valvonnasta huolehti Senaattikiinteistöt. Alue oli ainakin osin aidattu, ja sitä vartioitiin.

Tapauksen mahdollisesta yhteydestä vappuaaton tapahtumiin on poliisin mielestä vielä mahdoton sanoa mitään.

Psykologian yliopettaja Jaakko Kauppila Poliisikoulusta pitää mahdollisena, että vappuaaton näkyvät tapahtumat makasiineilla ovat voineet jollakin lailla stimuloida tai provosoida tekijää tai tekijöitä tuhotyöhön.

Palo savutti keskustassa

VR:n makasiinipalosta noussut runsas savu aiheutti lääkintähenkilöstön mukaan hetkellisen vaaratilanteen tilannetta paikalla seuranneille.

Jopa sadat ihmiset hengittivät savun saastuttamaa ilmaa, kertoo ambulanssilääkäri Tuomas Hiltunen. Kukaan ei ole kuitenkaan hakeutunut hoitoon sen vuoksi. Eniten savulle altistuivat paikalla olleet poliisit.

Palopaikalta ei ole löydetty vaarallisia aineita, mutta makasiinien lattian alla olevista ratapölkyistä tuli myrkyllisiä palokaasuja. Niiden takia eristysaluetta laajennettiin illalla.

Ilmanlaatu oli illalla ja yöllä Helsingin keskustassa erittäin huono, mutta kohentui aamun ja päivän aikana ja oli 13.30 jälkeen välttävä.

Makasiinien lähistölle kokoontui perjantai-iltana runsaasti yleisöä seuraamaan palon etenemistä. Itse palopaikka eristettiin sivullisilta, jotta palomiehet saisivat työrauhan.

Mannerheimintie suljettiin illalla läheiseltä osuudelta, kun keskustan liikenne sumppuuntui pahoin. Useita raitiovaunulinjoja ohjattiin myös kiertoreiteille. Puolenyön jälkeen Mannerheimintie avattiin jälleen liikenteelle.

Helsingin poliisi kehotti perjantaina illalla VR:n makasiinipalon takia lähiseudun asukkaita pitämään ikkunat ja ilmastoinnin suljettuna runsaan savun vuoksi.

Yleisöä kehotettiin savunmuodostuksen vuoksi myös poistumaan muutaman sadan metrin etäisyydelle palopaikasta.

Säilytettäväksi tarkoitettu pääty tuhoutui osittain

Silminnäkijöiden mukaan heti palon alussa, jo ennen iltakahdeksaa savua tuli koko rakennuksen matkalta. Hieman myöhemmin myöhemmin myös liekkejä oli nähtävissä eri puolilla makasiinia.

Hätäkeskus sai tiedon palosta hieman ennen iltakahdeksaa. Tulipalo muodosti runsaasti savua ja paikalle saapui useita sammutusyksiköitä. Tuossa vaiheessa makasiinirakennus oli jo ilmiliekeissä. Palo levisi noin 50 metrin alueelle makasiinin eteläiseen siipeen, joka tuhoutui lähes kokonaan. Purettavaksi määrätyn rakennuksen säilytettäväksi tarkoitettu toinen pääty tuhoutui osittain palossa, mutta on vielä korjattavaissa, mikäli niin halutaan. Pelastuslaitoksen mukaan sammutustyötä hidasti illan mittaan makasiinin katon romahdus. Palavan rakennuksen tutkineet savusukeltajat eivät löytäneet sisältä uhreja. VR:n makasiinirakennusten purkutyöt oli määrä aloittaa ensi maanantaina. Viimeksi makasiineilla paloi vappuaaton yönä, kun joukko nuoria sytytti alueella tulipaloja. Tontille nousee musiikkitalo. Silminnäkijähavaintoja palopaikalta

Säilytettäväksi aiotusta rakennuksesta paloi kaksi kolmasosaa. Eteläsiivestä ovat jäljellä vain tiiliseinät ja hajonnut katto.

Asiasta on käynnistetty tekninen palotutkinta, jossa pyritään varmistamaan syttymissyy. Tekniset rikostutkijat pääsivät iltapäivällä keräämään palopaikalta näytteitä.

Suosittelemme