Hyppää sisältöön

Kolesterolilääkkeiltä korvauksia pois

Lääkkeiden hintalautakunta rajoittaa kahden kalleimman kolesterolilääkkeen korvattavuutta lokakuusta alkaen. Päätös on tehty normaalia lyhyemmäksi aikaa, ensi vuoden syyskuun loppuun saakka, jotta lautakunta voi arvioida uudelleen päätöstensä vaikuttavuutta.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan sen alainen hintalautakunta ei päässyt lääkeyhtiöiden kanssa yksimielisyyteen kohtuullisista tukkuhinnoista. Lipitorin ja Crestorin, kalleimpien kolesterolilääkkeiden, hoitokustannukset ovat korkeat suhteessa edullisempien statiinien hintoihin, lautakunta katsoo.

Hintalautakunta katsoo, että kahden kalleimman valmisteen korvattavuus on yhä perusteltua vaikean rasva-aineenvaihdunnan häiriön hoidossa, jos ruokavalio ja edullisemmat statiinilääkkeet eivät ole alentaneet kolesterolitasoa tai edullisia statiineja ei voida käyttää esimerkiksi haittavaikutusten takia.

Kolmannen kalliin kolesterolilääkkeen eli Lescolin hinta alenee yhtä pakkauskokoa lukuunottamatta kesäkuun alussa, eikä tämän lääkkeen korvattavuuteen ei ole tulossa muutoksia.

Diabetesliitto, Sydänliitto sekä Aivohalvaus- ja dysfasialiitto vastustivat lautakunnan aikeita ja jättivät tiistaina asiasta kannanoton eduskunnalle.

Suomessa on kolesterolilääkkeiden käyttäjiä liki puoli miljoonaa, ja lääkemenot ovat vuodessa yli sata miljoonaa euroa. Sairausvakuutusjärjestelmästä on tähän asti kustannettu lääkekorvauksina vähän yli puolet kuluista, ja potilaat ovat maksaneet loppuosan.

YLE24, STT

Suosittelemme sinulle