Ehdotuksessa Iran saisi hyvityksiä luopuessaan pyrkimyksistään rikastaa uraania.
Iranin pääneuvottelija Lariani kuvasi Solanan kanssa tiistaina aamupäivällä käytyjä neuvotteluja hyviksi. Hänen mukaansa Iran aikoo tutkia ehdotusta tarkasti ja vastata sen jälkeen.
Ennen neuvotteluja Solana kertoi toimittajille Teheranin lentokentällä, että länsi haluaa aloittaa "uuden kumppanuuden molemminpuolisen kunnioituksen ja luottamuksen pohjalta".
Esillä olevan porkkanapaketin tarkkaa sisältöä ei ole annettu julkisuuteen. Joka tapauksessa painopiste on Iranille tarjottavissa palkinnoissa, ei uhkauksissa. Esityksellä on myös Iranin arkkivihollisen Israelin tuki.
Diplomaatti- ja virkailijalähteiden mukaan Iran saisi apua kevytvesireaktorin rakentamisessa ja takeet riittävästä ydinpolttoaineen saannista, tukea pyrkimykselleen liittyä Maailman kauppajärjestöön sekä mahdollisuuden hankkia matkustajalentokoneiden osia ja maatalousteknologiaa lännestä.
Selvillä ei ole, sisältyvätkö ehdotukseen Yhdysvaltain hyökkäämättömyystakuut vastineeksi siitä, että Iran lopettaisi uraanin rikastamisen. Joka tapauksessa Yhdysvallat puolestaan tarjoaa Iranille suoria ja monenkeskisiä neuvotteluja.
Pakotteisiin vielä matkaa, ydinaseeseen sitäkin enemmän Iranille annettaneen muutamia viikkoja aikaa vastata esitykseen. Pahimmillaan kielteinen vastaus johtaisi turvallisuusneuvostossa Iranille langetettaviin pakotteisiin, joista suurvallat ovat tosin keskenään erimielisiä. Länsivallat, Yhdysvallat etunenässä, epäilevät Irania pyrkimyksistä valmistaa ydinase rauhanomaisen atomienergiaohjelman varjolla. Iran ei ole kyennyt antamaan kovinkaan avointa selkoa ydintutkimuksestaan. Aiempana ratkaisumallina Iranille on tarjottu mahdollisuutta toimittaa ydinvoimaloissaan tarvitsemansa uraani rikastettavaksi Venäjälle. Asiasta on käyty katkonaisia neuvotteluja, mutta ainakaan toistaiseksi Iran ei ole tinkinyt "täydestä suvereniteetistaan" ydintutkimuksensa osalta. Uraania rikastamalla voi valmistaa paitsi ydinvoimaloihin sopivaa polttoainetta myös taistelukärkiä ydinaseisiin. Iran itse sanoo jo kyenneensä rikastamaan uraania, joskin määrät ja rikastusaste ovat vielä niin alhaisia, ettei toimivan ydinaseen valmistusta pidetä vielä vuosiin mahdollisena. AFP, Reuters, AP