Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Palestiinalaiset äänestämään kahden valtion politiikasta

Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas on määrännyt kansanäänestyksen kahden valtion mallista. Äänestys pidetään 26. heinäkuuta. Abbasin mukaan sopimus palestiinalaisvaltiosta ja Israelista on ainoa tie ulos jatkuvasti pahenevasta tilanteesta.

Avaa Yle-sovelluksessa

Palestiinalaiset pääsevät äänestämään julistuksesta, jonka osana he muodostavat oman valtion Israelin rinnalle.

Presidentti Mahmud Abbasin määräyksestä uurnille mennään 26. heinäkuuta.

Äänestykseen sisältyy lausuma, jonka mukaan palestiinalaiset tunnustavat epäsuorasti Israelin olemassaolon. Israel ei kuitenkaan pidä kansanäänestystä merkittävänä, vaan ainoastaan palestiinalaisten keskinäisenä riitelynä.

Palestiinalaisten hallitusvaltaa käyttävä Hamas-liike vastustaa kansanäänestystä ja pitää sitä presidentti Abbasin vallankaappausyrityksenä. Hamas lopetti tulitauon Palestiinalaishallintoa johtava Hamas-järjestö on ampunut raketteja Israelia kohti kostoksi Israelin armeijan perjantain iskuista, joissa kuoli seitsemän palestiinalaissiviiliä. Israelin armeijan mukaan Gazasta ammutuista raketeista kaksi lensi Israeliin asti muiden jäädessä lyhyiksi. Silminnäkijöiden mukaan yksi palestiinalaisalueen puolelle pudonneista raketeista haavoitti neljää ihmistä pakolaisleirillä. Hamas ilmoittaa, että sen lauantaina tekemät raketti-iskut olivat vasta alkusoittoa tulevalle. Järjestö ilmoitti Israelin perjantaisten iskujen jälkeen, ettei se enää kunnioita osapuolten puolitoista vuotta sitten solmimaa tulitaukoa. Israelin mukaan Hamas on tulitauon aikanakin salaa auttanut muita äärijärjestöjä niiden päivittäisissä raketti-iskuissa Israelia vastaan. Annan tuomitsee Israelin iskut

YK:n pääsihteeri Kofi Annan on järkyttynyt palestiinalaissiviilien tappamisesta Gazassa ja perää tapauksen tutkimista.

Myös Yhdysvallat on ilmaissut pahoittelunsa iskujen johdosta. Maa kehottaa niin Israelia kuin palestiinalaisiakin olemaan maltillisia ja välttämään tilanteen pahentamista.

Iskuissa kuoli kaikkiaan 14 ihmistä ja ainakin toistakymmentä haavoittui.

Israel on keskeyttänyt iskut Gazaan ja käynnistänyt tutkinnan siviilikuolemien selvittämiseksi.

Palestiinan presidentti Mahmud Abbas on pyytänyt YK:ta pakottamaan Israelin lopettamaan iskut. Abbas myös julisti alueelle kolmen päivän suruajan.

Suosittelemme sinulle