Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Israel ja Hizbollah taistelivat Libanonin rajalla

Israelin armeijan sotilaat ja Hizbollah-sissit ovat ottaneet voimakkaasti yhteen Israelin ja Libanonin rajalla.

Avaa Yle-sovelluksessa

Arabi-tv-kanava al-Jazeeran mukaan neljä israelilaista olisi kaatunut taisteluissa. Israelin armeijan ei ole vahvistanut tietoa, mutta on aiemmin puhunut useista haavoittuneista. Israelilaisten tiedotusvälineiden mukaan kahdeksan sotilasta olisi haavoittunut.

Armeija on myös kertonut kahden sissin kuolleen taisteluissa, jota on käyty ainakin kahdessa paikassa.

Israel on jatkanut myös yhdeksättä päivää ilmaiskuja Libanoniin. Kohteina ovat olleet muun muassa Beirutin eteläosa sekä itäiset Baalbekin ja Hermelin kaupungit. Beirutiin iskettiin jälleen torstai-iltana, mutta uhreista tai vahingoista ei tuoreeltaan ollut tietoa.

Hizbollah on puolestaan jatkanut rakettien ampumista Pohjois-Israeliin. Israelin mukaan tahti kuitenkin hiipui selvästi torstaina aiempiin päiviin verrattuna.

Myöhään keskiviikkona Israel iski rajusti beirutilaiseen kohteeseen, jonka se uskoi olevan Hizbollahin johtajien bunkkeri. Hizbollahin mukaan kyseessä oli moskeijan rakennustyömaa, eikä iskussa vahingoittunut sen johtajia.

Hizbollah: Sotilaita ei vapauteta ilman vankien vaihtoa Hizbollah-johtaja Hassan Nasrallah esiintyi myöhään torstaina televisiokanava al-Jazeeran haastattelussa, jossa hän vakuutti järjestön olevan yhä toimintakykyinen huolimatta Israelin ankarista iskuista. Nasrallah kiisti Israelin väitteet siitä, että huomattava osa sissien rakettivarastoista olisi jo tuhottu. Hänen mukaansa Hizbollah ei myöskään suostu vapauttamaan kahta sieppaamaansa israelilaissotilasta, ellei Israel vastavuoroisesti suostu vankien vaihtoon. Israel käynnisti sotatoimet sissejä vastaan sen jälkeen, kun Hizbollah sieppasi viime viikolla sotilaat Israelin ja Libanonin välisellä raja-alueella. Hizbollah vaatii, että Israel vapauttaisi liikkeen jäseniä vankiloistaan. Israelin puolustusministeri Amir Peretz ei sulkenut torstaina pois täysimittaisen maahyökkäyksen mahdollisuutta. Jos maahyökkäystä Libanoniin pidetään välttämättömänä tavoitteiden saavuttamiseksi, niin tehdään, Peretz sanoi. Hän kuitenkin totesi, ettei Israelin tarkoitus ole valloittaa Libanonia. Israelin hyökkäyksessä on tähän mennessä kuollut yli 300 libanonilaista ja puoli miljoonaa on paennut kodeistaan. Hizbollahin iskuissa on puolestaan kuollut 29 israelilaisia, joista 15 on raketti-iskuissa kuolleita siviilejä. Libanonin poliisi on kumonnut tiedon, että Hizbollah olisi siepannut torstaina Beirutissa kaksi brittitoimittajaa. Sen sijaan poliisi pidätti heidät kuvauspaikalla sattuneen nujakan vuoksi, mutta vapautti myöhemmin. AP, Reuters, DPA, AFP, Itar-Tass

Suosittelemme