Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Palovaroittimen tarkistus unohtuu - palokuolemien määrä kasvussa

Palovaroittimien kunnossapidon laiminlyönti on jo lisännyt tulipaloissa kuolleiden määrää Suomessa. Vain 13 prosenttia kotitalouksista tarkistaa palovaroittimen kunnon kuukausittain, selviää viimevuotisesta kyselytutkimuksesta.

Avaa Yle-sovelluksessa

Vielä vuosituhannen vaihteessa 22 prosenttia TNS-Gallupin tekemään kyselyyn vastanneista tarkisti varoittimen kuukausittain.

Palovaroittimet tulivat pakollisiksi vuosituhannen vaihteessa, jonka jälkeen palokuolemien määrä oli parin vuoden ajan huomattavasti aiempaa alhaisempi. Nyt kuolemantapausten määrä on jälleen kääntynyt synkempään suuntaan.

Sisäministeriössä arvellaan, että vuosituhannen vaihteessa lain nojalla hankittuihin varoittimiin on todennäköisesti useassa kodissa unohdettu vaihtaa patterit tai laite on tullut käyttöikänsä päähän.

Tulipaloissa kuolee noin sata henkeä vuosittain. Palovaroitin pelastaa vuosittain kymmenien hengen. Palovaroitinta koskevat säännöt kiristyvät Syksyllä voimaanastuvassa palovaroitinasetuksessa tiukennetaan määräyksiä niin, että 60 neliömetriä kohti on asennettava yksi palovaroitin. Näin esimerkiksi 80 neliön alalle on sijoitettava kaksi varoitinta.

Suosittelemme