Hyppää sisältöön

Hirmumyrsky Nargisin uhrit yhä avun tarpeessa Myanmarissa

Myanmarissa eli entisessä Burmassa 250 000 ihmistä tarvitsee yhä apua vuodentakaisen hirmumyrskyn jälkeen. Avustusjärjestöjen mukaan 140 000 ihmistä kuoli, kun Nargis puhalsi tulvavedet jopa 40 kilometriä sisämaahan Iravadi-joen suistoalueella. Myrskyn uhreja muistetaan lauantaina kodeissa, temppeleissä ja kirkoissa.

Pieni poika pyydystää rapuja kuivasta maaperästä Nge Thun kylässä. Kuva: EPA / Nyein Chan Naing

Myrsky tuhosi yli kahden miljoonan ihmisen kodin tai elinkeinon. YK:n mukaan viidesosa kotinsa menettäneistä asuu yhä suojapeitteiden alla ja 250 000 ihmistä tarvitsee jonkinlaista ruoka-apua tai puhdasta vettä.

Myrsky iski 2. toukokuuta Iravadin suistoalueelle. Avun saamista perille hidasti maan sotilasjuntan nihkeä asenne. Ulkomaiset avustusjärjestöt pääsivät vasta viikkojen päästä jakamaan apua tuhoalueille.

YK pyytämästä 370 miljoonasta eurosta lähes 70 prosenttia on saatu kasaan, mutta vain murto-osa varoista on käytetty suoraan apuun tai lainoihin tuhoutuneen karjan, maatalouskoneiden ja kalastusvälineiden hankkimiseksi.

Ihmisoikeusjärjestöt vaativat uhreja auttaneita vapaaksi

Hirmumyrsky Nargisin uhreja muistetaan lauantaina lähinnä rukouksin yksityiskodeissa, joissakin virastoissa, buddhalaisissa temppeleissä ja kirkoissa. Myanmarin sotilasjuntta ei ole suunnitellut virallisia muistotilaisuuksia.

Ihmisoikeusjärjestöt vaativat sotilasjunttaa vapauttamaan myrskyn jälkeen pidätetyt. Thaimaassa toimiva poliittisten vankien tilannetta seuraava AAPP-järjestö sanoo, että 21 ihmistä pidätettiin, koska he auttoivat myrskyn uhreja ilman virallista lupaa. Pidätettyjä tuomittiin jopa 35 vuodeksi vankeuteen.

Suosittelemme sinulle