Hyppää sisältöön

Työttömyysvakuutusmaksu noussee roimasti

Työttömyysvakuutusrahaston arvion mukaan työttömyysvakuutusmaksua joudutaan nostamaan 0,9 prosenttiin palkasta. Ministeriössä ei uskota yhtä suureen korotukseen. Veronmaksajain keskusliitosta muistutetaan, että osan korotuksesta voi vähentää muussa verotuksessa.

Kuva: YLE Keski-Pohjanmaa

Työntekijän työttömyysvakuutusmaksu saattaa nousta ensi vuonna satoja euroja kuukaudessa. Työttömyysvakuutusrahaston tekemän arvion mukaan maksua jouduttaneen nostamaan nykyisestä 0,2 prosentista 0,9 prosenttiin palkasta työttömyyden nopean kasvun vuoksi.

- Tämän vuoden alijäämä nousee huikeasti ennakoidusta 120 miljoonasta eurosta. Alijäämä tulee olemaan 500 - 600 miljoonaa, rahaston toimitusjohtaja Heikki Pohja sanoo YLE Uutisille.

Sosiaali- ja terveysministeriössä ei uskota yhtä suureen maksun korotukseen.

- Vähän hätkähdin, kun kuulin rahaston arvion. Nousupaineita on, mutta edes esitystä ei ole vielä tehty, sanoo hallitusneuvos Esko Salo sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Myös Veronmaksajain keskusliitto pitää arvioitua korotusta suurena. Toimitusjohtaja Teemu Lehtinen kuitenkin muistuttaa, että vakuutusmaksun nousun voi vähentää muussa verotuksessa.

- Palkansaaja saa maksusta takaisin noin 40 prosenttia, Lehtinen sanoo.

Maksua voidaan joutua korottamaan toisenkin kerran

Työttömyysvakuutusrahasto esittää korotuksia sosiaali- ja terveysministeriölle lokakuussa.

- Todellista tilannetta on tällä hetkellä vaikea arvioida, koska työttömyyskassoista tulee hitaasti tietoa. Viive on jopa 2 - 3 kuukautta. Jos tilanne tästä oikein pahenee, korotus voi olla enemmänkin, Pohja sanoo.

Työttömyysvakuutusrahaston puskuri oli tämän vuoden alussa yli miljardi euroa. Tänä vuonna sitä joudutaan käyttämään alijäämän paikkaamiseen.

- Vakuutusmaksun korotuksen suuruus riippuu taloustilanteen kehityksestä ja siitä, käytetäänkö puskurirahaa lisää myös ensi vuonna. Myös lainaraha on mahdollinen, sanoo Esko Salo sosiaali- ja terveysministeriöstä.

- Koko puskuri pitää nyt purkaa, jotta vakuutusmaksun korotus saadaan pidettyä mahdollisimman pienenä, sanoo Teemu Lehtinen Veronmaksajain keskusliitosta.

Tilanne tuskin paranee huomattavasti ensi vuonna, joten työttömyysvakuutusmaksua saatetaan korottaa uudemman kerran vuonna 2011.

Myös työnantajien vakuutusmaksuja aiotaan korottaa. Alemman maksuluokan prosenttiosuus kiivennee nykyisestä 0,65 prosentista 0,9 prosenttiin. Ylempi maksu noussee 2,7 prosentista 3,65 prosenttiin. Työttömyysvakuutusrahasto, joka hoitaa ansiosidonnaista turvaa, esittää korotuksia sosiaali- ja terveysministeriölle lokakuussa.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Suosittelemme sinulle