Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Antibiootein hoidettu korvatulehdus uusii herkästi

Korvatulehdukset uusiutuvat yleisemmin lapsilla, jotka ovat saaneet antibiootteja vaivaansa. Jos hollantilaistutkijoiden havainto pitää paikkansa, se on yksi lisäsyy välttää lasten turhia antibioottikuureja.

Avaa Yle-sovelluksessa

Tarpeettomien kuurien karsiminen on tärkeää, koska se vähentää antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien kehittymistä.

Runsaan kolmen vuoden seurannan aikana akuutti korvatulehdus uusiutui 63 prosentilla lapsista, jotka olivat saaneet amoksisilliini-antibioottia seurannan alussa havaittuun korvatulehdukseen. Lumelääkettä saaneista 43 prosenttia sai uusia tulehduksia. Uusiutuneita korvatulehduksia oli siis viidenneksen enemmän lapsilla, joiden ensimmäistä tulehdusta oli hoidettu antibiooteilla.

Nykytiedon valossa antibiooteista on hyötyä alle kaksivuotiaalle lapselle, jos hänen oireensa ovat erityisen kovat, kummatkin korvat ovat tulehtuneet tai korvasta tulee märkäistä vuotoa. Silti antibiootteja määrätään myös lievempiin tapauksiin.

Tutkimukseen osallistui 168 lasta, joista nuorimmat olivat puolivuotiaita ja vanhimmat 2-vuotiaita tutkimuksen alkaessa. Noin puolia hoidettiin amoksisilliinilla ja loput toimivat vertailuryhmänä. Tulokset julkaistiin British Medical Journalissa.

Suosittelemme sinulle