Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Pedofiliapelon ylilyönnit suututtavat brittikirjailijoita

Useat nimekkäät brittiläiset lastenkirjailijat lopettavat kouluvierailut vastalauseena sille, että hallitus on päättänyt vaatia myös heidän taustojensa tarkastamista mahdollisen pedofilian pelossa. Muun muassa Philip Pullman, Anne Fine ja Anthony Horowitz kertovat, etteivät he halua nimeään tarkastusrekisteriin ja lopettavat siksi esiintymiset kouluissa.

Avaa Yle-sovelluksessa

Universumien tomu -trilogiastaan kuuluisa Philip Pullman sanoo, että Britannian sisäministeriön päätös syövyttää ja myrkyttää ihmisten terveen yhteydenpidon. Hän sanoo, ettei hän ole ollut kertaakaan kaksin lasten kanssa niiden 20 vuoden aikana, joina hän on käynyt puhumassa kirjoistaan koululaisille.

- Ajatus, että minusta olisi tullut yhtäkkiä uhka ja minut pitäisi tarkastaa, on sekä naurettava että loukkaava, Pullman paheksuu.

Hänen mukaansa päätös kertoo, millainen epäilyn, pelon ja epäluottamuksen yhteiskunta Britanniasta on tullut. Tällä tavoin opetetaan lapset ajattelemaan, että heidän pitää suhtautua jokaiseen aikuiseen mahdollisena murhaajana tai raiskaajana.

Myös Anne Fine, joka on julkaissut yli 50 lastenkirjaa, sanoo hallituksen lyövän kiilaa lasten ja aikuisten väliin.

- Lapsi, joka ihailee jotakuta kirjailijaa, ilahtuu suuresti huomatessaan, että tämä on kunnon ihminen. Jos hänelle sanotaan, että oikeastaan tämä voikin olla sairas pervertikko, jonka lähellä on vaarallista, se tuskin on paras mahdollinen viesti, sanoo Alex Rider -vakoilukirjasarjastaan tunnettu Anthony Horowitz.

Horowitzin mukaan päätöksen ajankohta on erityisen kummallinen, sillä viime vuonna brittikouluissa vietettiin kansallista lukuvuotta ja hallitus kannusti kirjailijoita kouluvierailuihin.

Lokakuusta alkaen jokaisen lasten kanssa työskentelevän on ilmoittauduttava valvontarekisteriin, mistä myös peritään maksu. Viranomaistarkastukset aloitettiin vuonna 2002, kun brittikoulun talonmies murhasi kaksi koulutyttöä.

Suosittelemme