Hyppää sisältöön

Britannia taipui jätevuoren edessä

Britannia lupaa tuoda Brasiliaan kuljetetut ongelma- ja talousjätekontit takaisin. Brasilia suuttui löyhkäävistä jätteistä, joiden piti olla kierrrätykseen kelpaavaa muovijätettä.

Kuva: Reuters-TV

Brasilian ympäristöviraston johtaja Roberto Messias Franco suuttui silmittömästi, kun kuuli, mitä Britanniasta oli viety laivalasteittain Brasiliaan. Brasilialaiset yritykset odottivat saavansa kierrätykseen tarkoitettua muovijätettä, mutta 90 kontissa olikin käytettyjä injektioruiskuja, kondomeja, veripusseja, tietokoneita, ulosteisia vaippoja ja mätänemistilassa olevia ruuanjätteitä.

Jätteitä on yli tuhat tonnia, ja niitä on viety kolmeen satamaan Brasiliassa. Tiettävästi kaksi brittiyritystä on vienyt jätteitä Brasiliaan muutaman kuukauden aikana.

- Me emme ole maailman kaatopaikka. Olin yllättynyt, järkyttynyt ja shokissa, kun kuulin mitä kaikkea tänne on tuotu väärän leiman alla Britanniasta, sanoi Brasilian ympäristöviraston johtaja.

Hän vaati lauantaina Britanniaa viemään jätteensä takaisin. Brasilia myös syyttää Britanniaa ongelmajätteiden kuljettamista säätelevän kansainvälisen Baselin sopimuksen rikkomisesta. Sekä Britannia että Brasilia ovat allekirjoittaneet sopimuksen.

Britannian vastaus tuli pian. Yleisradioyhtiö BBC:n mukaan Britannian ympäristöviraston jäteosaston johtaja Liz Parks sanoi, että jätteiden kulkeutuminen väärän nimikkeen alla tutkitaan huolellisesti. Hän myös lupasi, että jätteet toimitetaan takaisin lähtömaahansa, vaikka se saattaa kestää viikkoja.

Parks myös painotti, että syylliset joutuvat vastuuseen oikeudessa.

Suosittelemme sinulle