Hyppää sisältöön

Ruotsalaistutkijat tyrmäävät luomutuotannon

Luonnonmukaisesti tuotettu ruoka on suositumpaa kuin koskaan. Tästä huolimatta Ruotsin maatalousyliopiston tutkijat sanovat, ettei luonnonmukaisesti tuotettu vilja ole luonnon kannalta yhtään parempi ratkaisu kuin tavanomainenkaan tuotanto.

Kuva: YLE

Ruotsin television SVT:n haastattelussa Sveriges Lantbruksuniversitetin professorit toteavat, että luomutuotannon suurin ongelma on sen tehottomuus. Satotaso on keskimäärin noin 45 prosenttia alhaisempi kuin tavanomaisella tuotannolla.

Tästä syystä vastaavan viljamäärän tuottamiseen tarvitaan huomattavasti enemmän peltopinta-alaa. Koska hyödyntämätön maaperä on luonnon kannalta aina hyödynnettyä parempi, luomutuotanto on rasite luonnon monimuotoisuudelle, biodiversiteetille, sanoo professori Lars Bergström.

Heikompi tuotanto merkitsee lisäksi, että luomupelto sitoo vähemmän ilmakehän hiilidioksidia, joten ilmastohyöty jää vähäiseksi.

Bergström on saanut tutkimuksissaan yllättäviä tuloksia, jotka myös heikentävät luomun arvostusta. Luomupeltojen ravinnevalumat vesistöihin olivat vähintään yhtä suuret kuin tavanomaisessa tuotannossa. Bergström totesi myös luomutuotannossa olevien peltojen ravinnetasapainon heikkenevän.

Professori Holger Kirchmann arvioi, että kaikki luomutuotannolla tavoitellut luontohyödyt voitaisiin saavuttaa tavanomaisellakin tuotannolla, jos maatalouden ympäristötuet ja muut kannustimet suunnattaisiin oikein.

Suosittelemme sinulle