Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Suomalaistutkija torjuu ruotsalaisarviot luomuviljan haitoista

Viljan luonnonmukainen tuotanto on todistetusti tavanomaista tuotantoa ekologisempaa, sanoo suomalainen luomututkija. Hän torjuu ruotsalaisväitteet, joiden mukaan luomuvilja olisi jopa haitallista luonnolle.

Luomutuotettuja puurohiutaleita
Kuva: YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Maanantaina Ruotsin televisiossa nähdyt ruotsalaistutkijat ovat esiintyneet aiemminkin luomutuotannon arvostelijoina, sanoo Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkija Pentti Seuri. Häntä haastateltiin tiistaina YLEn Ajantasa-ohjelmassa.

Ruotsalaisten mukaan viljan luomutuotanto haittaa luontoa, koska se vaatii enemmän viljelypinta-alaa kuin tavallinen tuotanto. Seurin mukaan väite ei pidä paikkaansa, koska maatalous vie Suomessa vain seitsemän prosenttia maa-alasta. Maatalouden laajentaminen itse asiassa kasvattaisi luonnon monimuotoisuutta, Seuri sanoo.

Seurin mukaan luomutiloilta ei myöskään pääse ylimääräisiä valumia vesistöihin. Kaikissa Pohjoismaisissa tutkimuksissa päästöt on todettu selvästi tavanomaista tuotantoa pienemmiksi, hän sanoo.

Eräissä osittaistutkimuksissa päästöt kasvoivat niissä tapauksissa, joissa luomutila oli erikoistunut tiettyyn tuotteeseen, kuten viljaan. Luomun idea kuitenkin on se, että kasvi- ja karjatalous toimisivat yhdessä, Seuri täsmentää.

Seuri ihmettelee, mistä ruotsalaistutkijoiden luomuun suuntautuva antipatia johtuu. Onko tarkoitushakuisten lausuntojen takana jonkinlaiset sidonnaisuudet? Seuri muistuttaa, että YK:n maatalousjärjestö FAO suosittelee luomutuotantoa.

Suosittelemme