Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Ampujan motiivi poliittinen?

Yhdysvaltain julkisessa keskustelussa uumoillaan, että ns. teekutsuliikkeen ja erityisesti Sarah Palinin kova kielenkäyttö olisi vaikuttanut Tucsonin ampujaan. Myös Piman piirikunnan sheriffi viittasi tiedotustilaisuudessaan epäsuorasti tällaiseen mahdollisuuteen. Poliittiset riidat ovat kärjistyneet erityisesti Arizonassa.

Avaa Yle-sovelluksessa

- Miten epävakaat ihmiset reagoivat siihen vihaan ja katkeruuteen, jolla tietyt tahot puhuvat Yhdysvaltain hallintoa vastaan, sheriffi Clarence Dupnik pohti ampumisten vuoksi järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

- Eräät ihmiset tienaavat elantonsa kiihottamalla kansaa. Se saattaa olla sananvapautta, mutta se ei ole vailla seurauksia, Dupnik sanoi.

Kun toimittaja kysyi, miten Dupnik tietää ampujan motiivin liittyvän juuri tähän, sheriffi vastasi ettei tiedäkään.

Dupnik viittasi mitä ilmeisimmin niin kutsuttuun teekutsuliikkeeseen ja sen äänitorviin. Konservatiivinen liike on arvostellut kovin sanoin presidentti Barack Obaman hallintoa ja demokraatteja.

Liikkeen keulakuvaksi on noussut republikaanien ex-varapresidenttiehdokas Sarah Palin. Palinin verkkosivuilla oli aina ampumisiin saakka Yhdysvaltain kartta, johon oli merkitty Obaman terveydenhuoltouudistuksen puolesta äänestäneiden kongressiedustajien kotipaikkoja. Joukossa oli myös Gabrielle Giffords. Merkkinä toimi kiikaritähtäimen tähtäinkuvio. Ampumisten jälkeen kartta poistettiin Palinin verkkosivulta. Palin on esittänyt surunvalittelunsa ampumisten johdosta.

Vastustaja järjesti ampumistilaisuuksia

Giffords säilytti edustajanpaikkansa marraskuun välivaaleissa voittamalla juuri teekutsuliikkeen tukeman ehdokkaan. Hänen vastustajansa Jesse Kelly kampanjoi mm. järjestämällä tilaisuuden, jossa ihmiset pääsivät ampumaan automaattiaseella. Teemana oli "tähdätä voittoon" jotta Giffords voitaisiin "poistaa" kongressista.

Kellyn edustaja kiistää, että ampujalla olisi mitään tekemistä Kellyn kampanjan kanssa.

Giffords on kertonut saaneensa valtavan määrän uhkauksia äänestettyään kiistellyn terveydenhuoltouudistuksen puolesta. Juuri terveydenhuoltouudistus on ollut teekutsuliikkeen ja Sarah Palinin Obama-kritiikin kärki.

- Toimistomme ympäristöstä on tullut oikea teekutsuliikkeen kokoontumispaikka. Kielenkäyttö on todella kovaa. Sekä puhelinsoitoissa että sähköposteissa, Giffords kertoi aiemmin MSNBC-kanavalle.

Ampujalla YouTube-videoita?

Liittovaltion poliisi FBI tutkii YouTube-videoita, joiden epäillään olevan ampujan käsialaa. Sekavahkoissa videoissa mies arvostelee hallitusta ja uskontoa sekä vaatii uutta valuuttaa. Hän sanoo, ettei suostu maksamaan velkaa valuutassa, joka ei ole sidottu kultaan tai hopeaan.

YouTube-tilinsä käyttäjätiedoissa mies listaa lukuisia suosikkikirjojaan. Joukossa ovat mm. Adolf Hitlerin Taisteluni sekä Kommunistinen manifesti.

Arizonassa poliittinen ruutitynnyri?

Arizonan osavaltiossa poliittiset ristiriidat ovat kärjistyneet viime vuosina. Arizonassa asuntokuplan puhkeaminen on tuntunut voimakkaasti, mikä on vienyt monelta elämän taloudellisen pohjan.

Suuri riidanaihe on ollut osavaltion uusi maahanmuuttajalaki, mitä suurin osa arizonalaisista kannatti, mutta jota vastustajat ja osavaltion suuri latinoväestö piti perustuslain vastaisena ja syrjivänä. Kuumimmat kiistat on silti käyty terveydenhoitouudistuksesta, joka oli Giffordsin mieliaiheita.

Vähemmistössa olevat demokraatit ovat joutuneet uhkailujen kohteeksi. Kongressiedustaja Raul Grijalva lakkautti toimistonsa Yuman kaupungissa sen jälkeen kun toimiston ikkunat rikottiin ja sisään heitettiin luoti. Myös Giffords oli joutunut uhkailujen ja vandalismin kohteeksi.

Arizonan aselait ovat äärimmäisen väljät. Kun samaan aikaan poliitikot ruokkivat kiihkeitä mielipiteitä, monet ovat peläneet väkivallan leimahdusta.

Vaikka aseellinen väkivalta on Yhdysvalloissa erittäin yleistä, poliittinen väkivalta on ollut harvinaista. Väkivallalla uhkailu on kuitenkin lisääntynyt viime vuosina selvästi. Useimmiten uhkailu on liittynyt terveydenhoitouudistukseen.

Suosittelemme sinulle