Hyppää sisältöön

Kansainväliset sijoittajat tahkoavat rahaa Suomen terveydenhoidossa

Kansainväliset pääomasijoittajat kasvattavat jalansijaansa Suomen terveyspalveluissa. Terveyspalvelut ovat hyvä sijoituskohde: väki vanhenee ja sairaudet lisääntyvät.

Lääkäri mittaa potilaan verenpainetta.
Kansainväliset pääomasijoittajat kasvattavat jalansijaansa Suomen terveyspalveluissa. Terveyspalvelut ovat hyvä sijoituskohde, sillä väki vanhenee ja sairaudet lisääntyvät. Tällä viikolla kansainvälisten pääomasijoittajien omistama Terveystalo on tehnyt isoja kauppoja Oulussa.

Ulkomaiset pääomasijoittajat ovat löytäneet Suomesta kultakaivoksen. Suomen terveysmarkkinoita jakaa keskenään kolme kansainvälistä jättiä: Terveystalo, MedOne ja Mehiläinen.

Terveystalo ilmoitti tällä viikolla ostavansa Oulun Diakonissalaitoksen terveyspalvelut. Oululaisia tilanne harmittaa: jättitalot syövät pienet ja paikalliset. Terveystalon omistaa kansainvälinen pääomasijoitusyhtiö.

- Yksityisten terveyspalvelujen osuus on vain 20 prosenttia Suomen terveyspalveluista. Nyt voimme tarjota palveluja myös Pohjois-Suomessa, sanoo Terveystalon toimitusjohtaja Yrjö Närhinen.

Kannattava bisnes

Suomessa yksityinen ei aina ole aidosti yksitystä. Veronmaksajat tukevat terveysbisnestä: arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa ja Kela korvaa lääkärikuluja. Yritykset ja kunnat ulkoistavat työterveydenhuoltoaan.

Sitran johtaja Antti Kivelä pitää Suomen tilannetta outona.

- Nykyinen hajainainen rahoitusjärjestelmä johtaa siihen, että systeemi polarisoituu ja ollaan kohta amerikkalaisessa mallissa, Kivelä toteaa.

Sairastaminen on ikuista

Terveyspalveluihin kannattaa sijoittaa. Sairaudet eivät tästä maasta häviä ja väki harmaantuu.

Tuotot ovat hyviä. Tilastokeskus arvioi, että terveyspalvelujen kate on 20 prosenttia tuotoista. Se on huomattavasti enemmän kuin palvelualoilla yleensä.

- Toivottavasti jonain päivänä Suomessa vielä aidosti yksityisiä ja aidosti julkisia palveluja, toteaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Markku Pekurinen.

Suosittelemme sinulle