Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Uudet lottopallot tiukasti poliisin valvonnassa

Lauantain lottokierroksella kisattiin kaikkien aikojen suurimmasta jättipotista, 7,4 miljoonasta eurosta. Suuren summan ohella erikoiseksi arvonnan teki se, että lottokoneessa pyörivät ihkauudet lottopallot. Jättipotti jaettiin lopulta kolmen voittajan kesken.

Uudet lottopallot
Kuva: YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Ennätyspotin arvonnassa käytettävät uudet kiinalaisperäiset lottopallot ovat pingisharrastajille tutun Stigan työtä. Suomeen tilatut 500 uutta lottopalloa ovat samanvärisiä kuin vanhatkin, mutta uutta niissä on numeroiden perään lisätty piste. Ylen Aamu-tv:n haastattelema Veikkauksen viestintäjohtaja Ilkka Juva sanoo, ettei vanhoissakaan - vuonna 2000 käyttöönotetuissa - lottopalloissa varsinaista vikaa ollut.

- Ei niissä oikeastaan vikaa ollut, mutta kaikella on ikänsä. Eli tulee kulumista noinkin leppeässä työssä pöytätennispallolle. Ja toinen syy on se, että samalla palloihin tehdään entistä helpommin luettavat numerot, jotka helpottavat lottoarvonnan valvojien työtä, Juva kertoo.

Pallot tismalleen samanpainoisia

Lottoarvonnan manipulointiin ei mahdollisuutta ole, sillä pallot ovat viranomaisten tarkassa valvonnassa. Virallisella valvojalla on siis muutakin virkaa kuin esiintyä kerran viikossa lottoarvonnassa.

- Palloja säilytetään kassakaapissa Yleisradion tiloissa lottostudiossa, joka on varattu vain tähän tarkoitukseen. Ja avaimet ovat poliisihallinnolla, eli heillä jotka me tv:n katsojat paremmin tunnemme viralliset valvojat -nimellä. Ja vain heillä on mahdollisuus päästä niihin käsiksi, Juva painottaa.

Lottopallot - kuten arvontalaitekin - on tarkoin testattu. Viranomaiset pitävät huolen paitsi siitä, että arvontalaite toimii kuin rasvattu, myös siitä että pallot ovat tismalleen samanpainoisia.

- Kaikkein tärkeintä palloissa on se, että ne kaikki ovat tismalleen samanpainoisia, eli sadasosagramman tarkkuudella yhtä painavia. Mittauksen tekee viranomainen ja tarvittaessa myös täsmennyksen siihen, että eroja painoissa ei ole, Juva kertoo.

Edellisen loton jättipotin, 7,3 miljoonaa euroa, vei kangasniemeläinen mies joulukuussa.

Suosittelemme sinulle