Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Sairaaloihin syntyneiden jonojen purku kestää kuukausia

Sairaaloiden toiminta palaa hiljalleen ennalleen. Esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin sairaaloiden toiminta on palaamassa normaaliksi jo muutamassa päivässä, Pirkanmaalla sen sijaan ensi viikolla.

Avaa Yle-sovelluksessa

Hoitojonojen purkamisessa riittää urakkaa kevättalvelle asti. Jonoja ovat aiheuttaneet paitsi työtaisteluun varautuminen, myös Tehyn asettamat ylityö- ja vuoronvaihtokiellot.

HUS:ssa peruuntuneita leikkauksia aletaan tehdä tiistaista lähtien. Synnytykset käynnistyvät Lohjalla ja Jorvissa tiistaiaamusta alkaen. Myös syöpätautien klinikalla ja sisätaudeissa toiminta normalisoituu jo tiistaista alkaen.

Kirurgiassa toiminta palautuu ennalleen viimeistään torstaina. Neurologiassa ja neurokirurgiassa nyt suljetut vuodeosastot avataan ja potilaita otetaan vastaan päivystyksestä normaalisti viimeistään tiistaista alkaen. Myös ajanvarauspoliklinikat toimivat normaalisti tiistaista alkaen.

Työtaisteluun varautumisen taloudelliset vaikutukset HUS:lle selviävät vasta joulukuun puolessa välissä. HUS:n taloudessa työtaistelun seuraamukset näkyvät lähinnä saamatta jääneinä palvelutuloina.

Myös Pirkanmaan sairaanhoitopiiri siirtyy asteittain normaaliin toimintaan. Sairaanhoitopiirin 93 vuodeosastosta 30 suljettiin kokonaan työtaistelu-uhan vuoksi.

Leikkaussalien normaalitasoiseen käyttöön päästäneen ensi viikolla. Poliklinikoiden täysmittainen toiminta käynnistyy hitaammin, koska potilaskäynteihin liittyy aina myös erikseen ohjelmoitavia tutkimuksia.

Sairaanhoitopiirin yksiköt ryhtyvät heti tiistaina käymään läpi potilaslistojaan ja aloittavat potilaiden kutsumisen kiireellisyysjärjestyksessä. Osa potilaista kutsutaan puhelimitse, osalle kutsu tulee kirjeellä. Sädehoitojen aloittamiseen liittyvät asiat käsitellään kiireellisimpien joukossa.

Hoitojonojen purkamiseen menee kuukausia Varsinais-Suomen ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiireistä kerrotaan, että jonojen purkaminen kestää jopa kolme kuukautta. - Mehän ollaan jouduttu perumaan jo lisä- ja vuoronvaihtokiellon takia ainakin 150 toimenpidettä. Näiden tekeminen vaatii aikansa. Kyllä se pari kolme kuukautta menee, että saadaan kurottua tämä kaula, joka tässä on syntynyt, kertoo Oulusta johtajaylilääkäri Aino-Liisa Oukka. Oulussa hoitoihin ja poliklinikoille aletaan kutsua potilaita kiireellisyysjärjestyksessä jo tiistaina. Myös Turun tietämillä uskotaan, että arkeen palataan varsin pian. - Kyllä varmaan hyvin pian. Potilaita ryhdytään pyytämään takaisin sairaalaan hoidettavaksi. Valmius oli suunnattu kiireelliseen hoitoon tälle viikolle, joten tämä vaatii pari päivää, että kaikki on palautunut normaaliksi, kertoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Aki Lindén. Paluu arkirutiineihin onnistuu viikossa

Tilanne normalisoituu kuitenkin kokonaan vasta ensi viikolla, vakuuttaa Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Matti Lehto:

- Olemme arvioineet, että tämän viikon aikana tätä ylösajoa tehdään. Ensi viikon kohdalla olisimme jo käytännössä normaalitilanteessa, Lehto arvioi.

Irtisanoutumisvalmiutta pidettiin sairaaloissa yllä Tehyn tiedotustilaisuuteen asti. Esimerkiksi Pirkanmaalla tiistain vastaisena yönä ja tiistaina on töissä joka tapauksessa työtaistelun ulkopuolella olevia hoitajia.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Aki Lindén muistuttaa, että köyhissä kunnissa on edessä vyönkiristys.

- Meillehän rahat tulevat kunnilta. Varsinais-Suomen kunnat ovat kovin erilaisessa asemassa, siellä on todella heikoilla olevia kuntia. Tämä tulee kiristämään tilannetta kunnissa, ja kunnat tulevat vaatimaan meiltä tiukkaa taloutta. Se aiheuttaa painetta rationalisointeihin ja tehostamiseen täällä meillä. Ja näin tullaan tekemään.

- Nyt kotona voi olla ihan rauhassa. Ne joilta aika on peruttu, saavat uuden ajan seuraavan parin viikon aikana, lohduttaa Kemistä Länsi-Pohjan keskussairaalan johtajaylilääkäri Juha Kursu.

Suosittelemme