Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 12 vuotta vanha

Valtion verotulot ovat selvässä kasvussa

Valtion verotulot ovat kasvaneet selvästi alkuvuonna. Viime talvea enemmän verotuloja on kertynyt arvonlisäverosta ja energiaverosta, joita on kiristetty. Myös kuntien nostamat veroprosentit ovat lisänneet ansiotuloveron tuottoja kunnissa. Verohallinnossa odotetaan vielä yhteisöverosta tuntuvaa tuottoa ensi kuussa.

Valtion verotulot kasvoivat selvästi alkuvuonna. Viime talvea enemmän verotuloja on kertynyt arvonlisäverosta ja energiaverosta, joita on kiristetty.
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen talouden kääntyessä taas kasvu-uralle, ovat myös valtion ja kuntien verotulot lähteneet tuntuvaan kasvuun tammi-maaliskuussa. Verokarhu on kerännyt saatavia erityisesti kiristyneistä arvonlisäverosta ja energiaverosta. Myös autovero sekä ansiotulo- ja pääomatulovero ovat tuottaneet selvästi enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

Yhteenlaskettu verotulojen nousu on jo yli puoli miljardia euroa.

- Maaliskuu on ollut vielä suhteellisen hyvä, vaikuttaa siltä että myös helmikuu on ollut. Että ainakaan vielä ei näy käännettä huonompaan. Toivotaan että jatkuu näin, sanoo verohallinnon Ylitarkastaja Jyrki Einiö.

Toivoa ladataan nyt erityisesti yritysten maksamalle yhteisöverolle, jonka tuottopiikki on vasta tulossa. Yhteisöverokäyrä on noudatellut aiemmin mallia, jossa isot maksatukset osuvat toukokuulle.

Samaa verottaja odottaa nytkin.

- Yhteisöveron osalta ratkeaa paljon touko-kesäkuussa, koska silloin tulevat ennakontäydennysmaksut ja ne ovat aika suuri osa yhteisöveroista, Einiö kertoo.

Ekonomistin näkökulmasta verotulojen kasvu on sekä poikkeuksellista että samalla odotettua.

- Varmasti sekä että. Mehän koettiin kuitenkin kohtuullisen syvä taantuma jonka seurauksena verotulot vähenivät ja nyt sitten nähdään paluuta aikaisempaan tilanteeseen. Toki verotusta on joltain osin myös kiristetty, erityisesti arvonlisäverotusta ja energiaverotusta ja tämä varmasti näkyy myös verokertymässä, kertoo Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATT:n johtava ekonomisti Essi Eerola.

Tuleva hallitus saakin taiteilla verotuksen kanssa. Budjettialijäämä on kurottava umpeen, mutta taloudellista toimeliaisuutta ei nyt saisi musertaa.

- Jos talouskasvu jatkuu ripeänä, niin on ihan mahdollista että se alijäämä kuroutuu umpeen ilman merkittäviä veronkiristyksiä. Mutta toisaalta vähän pitemmällä aikavälillä väestö ikääntyy ja sitä kautta julkisten menojen kasvu kyllä jatkuu. Ja siinä tilanteessa on vaikea nähdä miten pitemmällä aikavälillä voitaisiin siitä tilanteesta selvitä ilman verotuksen kiristämistä tai sitten julkisten menojen leikkaamista, Essi Eerola pohtii.

Suosittelemme sinulle