Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Eduskunta hyväksyi Portugalin lainatakauksen

Eduskunta on hyväksynyt lopullisesti Portugalin lainatakauksen äänin 137-49. Tyhjää äänesti seitsemän ja poissa oli kuusi kansanedustajaa. Suomen osuus Portugalin apupaketista on noin miljardi euroa.

Kansanedustajat istuvat eduskuntasalissa äänestämässä.
Kuva: YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Portugalin lainatakauksien puolesta äänestivät kokoomus, SDP, RKP, Kristillisdemokraatit, vihreät ja valtaosin keskustan kansanedustajat. Keskustan kansanedustajista kolme, Lasse Hautala, Antti Pirttilahti ja Antti Rantakangas äänestivät tyhjää.

Vasemmistoliitto ja perussuomalaiset äänestivät lainatakausta vastaan, mutta neljä perussuomalaisten kansanedustajaa äänesti tyhjää. He olivat Kimmo Kivelä, Jari Lindström, Anne Louhelainen ja Kaj Turunen. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajan Pirkko Ruohonen-Lernerin mukaan kyseessä oli erehdys. Ruohonen-Lerner kertoo, että edustajien oli tarkoitus äänestää takausta vastaan, mutta kokemattomuutensa vuoksi he äänestivät vahingossa tyhjää.

- Äänestystapahtuma oli niin nopea, ettei edustajia ehditty ohjeistaa, Ruohonen-Lerner valottaa erehdyksen taustoja.

Paketin esitteli tiistaina eduskunnalle toimitusministeristön valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.). Eduskuntapuolueista vasemmistoliitto ja perussuomalaiset asettuivat tukea vastaan.

Portugalin tukipaketti koostuu luotoista, joiden yhteissumma on noin 78 miljardia euroa. Paketin ovat koonneet Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ja EU.

Suomen osuus lainatakauksista ja järjestelmään kuuluvasta ylitakauksesta on noin miljardi euroa.

Suosittelemme