Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 12 vuotta vanha

Egyptin armeija ja Muslimiveljeskunta hylkäämässä uudistusmieliset

Egyptissä uudistusmielisten mielenosoitukset jatkuvat, mutta ilman vanhoillisen Muslimiveljeskunnan kannattajia. Noin 200 000 egyptiläistä kokoontui perjantaina jälleen Kairon Tahrir-aukiolle mielenosoitukseen. Paikalle tulivat kuitenkin vain vallankumouksen tammikuussa liikkeelle sysänneet uudistusmieliset.

Noin 200 000 egyptiläistä kokoontui perjantaina Kairon Tahrir-aukiolle mielenosoitukseen.
Kuva: EPA/Mohamed Omar
Avaa Yle-sovelluksessa

Monet pitivät mielenosoitusta selvänä merkkinä siitä kuka Egyptiä johtaa syksyn vaalien jälkeen. Vallankumouksellisten riveistä on pudonnut vanha vaikutusvaltainen ystävä: vanhoillinen islamilainen Muslimiveljeskunta. Aukiolle ovat jääneet vain liberaalit uudistusmieliset

Kairolaisen 25-vuotiaan Haggagin mukaan veljeskunta ei enää tarvitse vallankumousta. Vanhana, hyvin organisoituneena järjestönä veljeskunta tietää edustajiensa voittavan ensi syyskuun parlamenttivaalit.

- Köyhät ja kouluttamattomat massat äänestävät vatsallaan, ja Muslimiveljeskunta lupaa leipää. Harva välittää demokratiasta, Haggag valittelee.

Vallankumouksen vauhtiin sysänneet uudistusmieliset pelkäävät, ettei heillä ole paikkaa vanhoillisten johtamassa Egyptissä.

- Vallankumouksen alussa lauloimme samaa laulua. Nyt veljeskunta kutsuu meitä maanpettureiksi ja vääräuskoisiksi, Haggag jatkaa.

Armeija palaamassa vanhaan malliin

Myös valtaa ja järjestystä Egyptissä pitävä armeija on saanut tarpeekseen uudistusmielisistä nyt kun syytökset kohdistuvat yhä useammin armeijan toimiin. Vastauksena armeija jätti järjestyksenpidon perjantaina mielenosoittajille. Myös poliisi häipyi paikalta hyvissä ajoin.

Aktivistit syyttävät armeijaa diktatuurin palaamisesta. Toisinajattelijat vaiennetaan vanhoin keinoin tiedotusvälineitä manipuloimalla ja pidättämällä.

- Valtion tiedotusvälineissä armeija esittää meidät rikollisina ja tuhansia aktivisteja on pidätetty syyttä, mutta Mubarakin ja hänen lähipiirinsä syytteeseen asettaminen on ollut hidasta sanoo parikymppinen Mohammed.

Tahririn aktivisteja ihmetyttää että Muslimiveljeskunta, jota Mubarak vainosi kolmekymmentä vuotta, sallii armeijan toimet. Aktivisteista onkin tullut hyljeksitty vähemmistö.

Suosittelemme