Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

EHEC-bakteeri saattaakin olla Egyptistä

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisten mukaan EHEC-bakteeri saattaakin olla peräisin egyptiläisistä sarviapilan siemenistä. Sarviapilan siemenet tuotiin Egyptistä joko viime tai sitä edellisenä vuonna.

Ehec-bakteeri mikroskooppikuvassa
Kuva: MANFRED ROHDE
Avaa Yle-sovelluksessa

Euroopan tautien ehkäisyn ja -kontrolloinnin keskus sekä Euroopan elintarviketurvallisuuden viranomaiset ovat tiedottaneet Saksassa ja Ranskassa levinneen EHEC-epidemian olevan mahdollisesti peräisin Egyptistä tuoduista siemenistä.

On kuitenkin epäselvää ovatko sarviapilan siemenet yhteinen syy kaikille EHEC-tapauksille.

Sarviapilan siemenet ovat yleisesti käytettyjä pikkelssin ja karrijauheen valmistuksessa.

Saksan viranomaisten mukaan EHEC-bakteeriin on kuollut nyt jo 47 ihmistä. Ruotsissa on kuollut yksi ihminen.

Tiistaina Ruotsin terveysviranomaiset kertoivat skoonelaismiehen saaneen EHEC-tartunnan, jolla ei ole todettu olevan yhteyttä Saksaan.

Euroopan tautien ehkäisyn ja -kontrolloinnin keskuksen sekä Euroopan elintarviketurvallisuuden viranomaisten mukaan Ranskan tautitapauksissa bakteeri on voitu jäljittää vuonna 2009 Egyptistä tuotuihin sarviapilan siemeniin. Saksan tautitapaukset on puolestaan jäljitetty viime vuonna tuotuihin siemeniin. Nämä löydöt eivät raportin mukaan kuitenkaan pysty selittämään Ruotsin tapausta, jolla ei ole ainakaan suoraa yhteyttä Saksaan.

EHEC-tartuntoja on raportoitu yhteensä 15 eri maassa.

Suosittelemme