Hyppää sisältöön

Auto on halvin kulkupeli

Bensiinin hinta nousee, mutta auto on silti halvin matkustusväline, jos matkustajia on enemmän kuin yksi. Joukkoliikenne pyrkii kuitenkin houkuttelemaan matkustajia esimerkiksi ryhmäalennuksilla. Linja-autojen ja junien välinen hintakilpailu onkin koventunut viimeisten kymmenen vuoden aikana.

Kuva: Seppo Sarkkinen / Yle

Eri kulkuvälineitä vertailtaessa matkan pituudella on suuri merkitys. Esimerkiksi nelihenkisen perheen matkatessa Jyväskylästä Helsinkiin ylivoimaisesti halvin vaihtoehto on oma auto.

Joukkoliikenteessä bussi taas on junaa halvempi. Lento on kallein, ainakin jos matkaa on varaamassa vain pari viikkoa ennen lähtöä.

Pitkä matka kannattaa junailla

Pidemmällä matkalla järjestys muuttuu. Oulusta Helsinkiin ja takaisin pääsee halvimmin junalla, mutta hintaero omaan autoon on kuitenkin pieni.

Bussimatkan hinta on yli kolmanneksen korkeampi kuin junalla. Raiteita pitkin pääseekin linja-autoa edullisemmin yli 300 kilometrin matkoilla. Bussimatkan korkeampi hinta johtuu siitä, että sen kyytiin mahtuu aina vähemmän matkustajia kuin junan.

YLE Uutisten laskelmassa on henkilöautomatkailun kuluihin on sisällytetty polttoaineen lisäksi huolto- ja ylläpitokustannukset. Kilometrihinnaksi muodostuu näin 26 senttiä.

Joukkoliikenteen hinnat on puolestaan laskettu lippujen taulukkohintojen mukaan. Tarjoukset, ryhmäalennukset ja halpalentoyhtiöiden käyttö voivat paikoin mahdollistaa matkustamisen halvemmallakin.

Piilokustannukset unohtuvat

Matkoilla on kuitenkin aina myös piilokustannuksia, joita ei usein muisteta laskea mukaan. Omalla autolla voi ruokakustannuksiin mennä enemmän rahaa.

- Jos esimerkiksi mennään junalla tai lentokoneella paikkakunnalta toiselle, niin silloin matka-aika on niin nopea, että osa sivukuluista jää pois, kertoo Liikenne- ja viestintäministeriön tarkastaja Harri Uusnäkki.

Julkisia kulkuvälineitä käytettäessä taas on otettava huomioon myös matka asemalle.

Valinnassa on myös monia henkilökohtaisia ja ympäristötekijöitä. Helsingistä Mikkeliin matkalla ollut Karla Loppi suosii raideliikennettä.

- Minä olen aina tykännyt junista, koska niissä ei tule paha olo niilläkään, jotka yleensä kärsivät matkapahoinvoinnista. Ja se on myös ympäristöystävällinen valinta.

Kun hinnat vaihtelevat, voi kulkupelin valinta olla vaikeaa.

- Kyllä polttoaine tänä päivänä on sitä luokkaa, että kyllä se välillä mietityttää. En minä ehkä välttämättä koe aina julkisiakaan kulkuneuvojakaan niin edullisena tänä päivänä, sanoo Timo-Jussi Kyyrö helsinkiläisellä huoltoasemalla.

Lieksalaiselle Jari Ikoselle ei lomamatkan hinnalla ole suurta merkitystä:

- Yleensä ei. Kun jos lomille on lähdetty, niin kerranhan se kirpaisee, Ikonen nauraa.

Suosittelemme sinulle