Hyppää sisältöön

Uusia pikamaksukortteja käyttöön jo ensi vuonna

Uudenlaisten, etäluettavien maksukorttien odotetaan tulevan Suomessa käyttöön ensi vuodesta lähtien. Etäluettavaa maksukorttia käytetään hipaisemalla lukulaitetta kassalla. Uuden kortin odotetaan lisäävän itsepalvelukassojen määrää.

Etäkortille sopiva kortinlukulaite kaupan kassalla.
Etäluettavaa maksukorttia käytetään hipaisemalla lukulaitetta kassalla. Maksaminen nopeutuu kun pikkuostoksissa ei tarvita tunnuslukua.

Nykyisten sirukorttien lukulaitteet ovat tuskin ehtineet kassoille, mutta kauppiaat uskovat, että piankin käyttöön tulevat kortit, joilla maksetaan vain vilauttamalla korttia lukijalle.

Alle 20 euron ostoksissa pin-koodiakaan ei tarvittaisi. Keskon palvelupäällikkö Ari Vienola uskoo, että vuoden kuluessa etäluettavat ovat käytössä. Tosin laajempi käyttöönotto kestää aikansa.

Korttien turvallisuutta voidaan lisätä niin, että esimerkiksi joka kymmenes ostoskerta vaatisi pin-koodin näpyttelyä. Myös kertaostossumma voidaan rajata.

Korttiyhtiö Luottokunta uskoo, että kyse on enää ajoituksesta. Sekin arvioi, että suomalaiset pankit alkavat myöntää etäluettavia kortteja jo ensi vuonna.

- Kaikissa suomalaisissa pankeissa arvioidaan sitä ajankohtaa, milloin uudet kortit tuodaan markkinoille, sanoo Luottokunnan toimitusjohtaja Heikki Kapanen.

Valmius jo nyt

Monilla kaupoilla kortinlukulaitteet on valittu niin, että ne sopivat myös etäluettaville korteille. Maksamisen kestoa kassalla mitataan tarkasti. Pienikin nopeutuminen lyhentäisi jonoja, vähentäisi kassojenkin tarvetta ja leikkaisi kuluja.

- Nopeutta haetaan pienissä maksuissa. Kortin vilauttaminen on varmasti nopeampi tapa kuin vaihtaa käteistä myyjän kanssa, kiteyttää Vienola.

Lisää itsepalvelukassoja

Luottokunnassa arvellaan, että etäluettavalla kortilla voisi olla kauskantoisiakin vaikutuksia.

- Pidemmällä ajalla pääosassa suurimmista kaupoista on huomattava määrä miehittämättömiä maksupisteitä, joissa kortinhaltija huolehtii maksamisen, Kapanen visioi.

Pankeissa laskeskellaan nyt, riittääkö Suomen kokoisessa maassa maksamisen nopeuttaminen tekemään korttienvaihtamisesta kannattavaa liiketoimintaa myös pankille.

Etäluettava kortti maksaa liikkeellelaskijalle noin euron enemmän nykyisiin sirukortteihin verrattuna. Kun kortteja on liikkeellä miljoonia, olisi lisälaskukin samaa luokkaa.

Suosittelemme sinulle