Schengen-alueeseen liittyminen vaatii Euroopan unionin jäsenmaiden yksimielisen hyväksynnän, joten Bulgarian ja Romanian jäsenyys pysähtyy Suomen ja Hollannin vastustukseen. Maiden hallitukset aikovat käyttää veto-oikeuttaan, ja estää entisten kommunistimaiden jäsenyyden passivapaassa matkustusalueessa.
- Asiaa on käsitelty eduskunnan suuressa valiokunnassa ja hallituksen EU-ministerivaliokunnassa ja kantamme jäsenyyteen on kielteinen, kertoo YLE Uutisten tavoittama sisäasiainministeri Päivi Räsänen.
Räsänen perustelee jyrkkää vastustusta Romanian ja Bulgarian heikolla oikeusvaltiokehityksellä, huonolla vähemmistöjen asemalla ja hallinnon korruptiolla sekä järjestäytyneellä rikollisuudella.
- Maiden tekniset edellytykset jäsenyyteen kyllä täyttyvät, mutta meillä ei ole täyttä luottamusta, että maat pystyvät turvaamaan EU:n ulkorajat muun muassa korruption takia, painottaa Räsänen.
Räsänen: Maiden saatava korruptio ja rikollisuus kuriin
Sisäministeri toteaa, että sen jälkeen, kun Bulgaria ja Romania liittyivät Euroopan unioniin, Schengen-jäsenyys on viimeinen painostuskeino, jolla maat saadaan tekemään jotain korruptiolle ja rikollisuudelle.
- Olen keskustellut meidän kannasta sekä Bulgarian että Romanian ministerien kanssa hyvässä hengessä, ja he ovat ymmärtäneet perustelumme. Myös Hollannin kanssa on puitu yhteistä näkemystämme, sanoo Räsänen.
EU:n puheenjohtajamaa Puola on ehdottanut jäsenyyteen kaksivaiheista kompromissia. Maiden ensimmäisenä jäsenyysvuotena avattaisiin vain satamat ja lentokentät, maarajojen vapauttamista siirrettäisiin seuraavaan vuoteen. Sekä Suomen että Hollannin hallitukset vastustavat myös osittaista rajojen avaamista.
Maiden vastustuksen takia näyttää siltä, että Bulgarian ja Romanian Schengen-jäsenyys siirtyy ensi kuussa järjestettävään EU:n huippukokoukseen, jossa EU-maiden johtajat päättäisivät asiasta.
- Toivon, ettei huippukokousta kuormitettaisi asialla. Siirtäisin asian käsittelyn ensi vuodelle puolelle. Puolen vuoden päästä asia otettaisiin uudestaan tarkasteluun, ja Romaniaa ja Bulgariaa kannustettaisiin tekemään sitä ennen uudistuksia, ehdottaa Räsänen.