Hyppää sisältöön

Voudille ennätyssaatavat kasvavassa talousahdingossa

Ulosottojen määrä on kasvanut rajusti. Talouden kehno tila näkyy jopa kolmena miljoonana ulosottoasiana tämän vuoden loppuun mennessä. Perittäviä ulosottovelkoja kertyy ennätyksellisesti melkein miljardi euroa, selviää YLE Uutisille laaditusta ennusteesta.

Kuva: YLE

Valtakunnanvoudin toimiston ennuste ulottuu vuoden loppuun – tilastot päättyneen syyskuun loppuun. Myös varattomien määrä on kasvanut työttömyyden ja pitkäaikaistyöttömyyden lisääntymisen myötä. Valtakunnanvouti Juhani Toukolaa huolestuttaa velkojen kasaantuminen vähävaraisille ja pikavippien holtiton myöntäminen luottohäiriöisille.

Syvenevä talousahdinko purkautuu pahimmillaan juuri ulosotoissa. Tilastot kulkevat viipeellä talouden mittarina, mutta valtakunnanvoudin toimiston YLE Uutisille laskemat tilastot syyskuun loppuun saakka kertovat hiljan tapahtuneesta käänteestä.

YLE Uutisille lasketun ennusteen mukaan ulosottoasioita kertynee vuoden loppuun mennessä kolme miljoonaa.

- Tänä vuonna ulosottoasioita lienee viime kuun loppuun laskettujen tilastojen mukaan noin reilu kymmenen prosenttia enemmän kuin mitä tälle vuodelle arvioitiin, sanoo valtakunnanvouti Juhani Toukola.

Toukola kertoo, että varsinkin kulutusluotot näkyvät ulosottotilastoissa.

- Valitettavasti hyvin monen on vaikeaa selviytyä veloista. Erityisesti näiden kulutusluottojen osalta näyttää olevan tilanne se, että niillä pyritään paikkaamaan aikaisempaa velkaantumista.

Valtakunnanvouti röykyttää vielä pikavippifirmojen vastuutonta lainanantoa:

- Velkaa annetaan niillekin, joiden luottotiedot eivät ole kunnossa.

Perinnöt perintään?

Ulosottovelkaisilta saadaan perittyä tänä vuonna ennätyspotti. Ulosotossa onkin pohdittu muun muassa sitä, mistä kummasta ahdingossa eläviltä ihmisiltä riittää perittävää.

Kokenut tilastoammattilainen valtakunnanvoudin virastosta arvioi, että pahimmin velkaantuneet, 1960- ja 1970-luvuilla syntyneet, maksavat ulosottoja muun muassa perinnöillä. Kenttätyön ulosottomiehet ovat tosin kertoneet, että uhkaava finanssikriisi on viime kuukausina haihduttanut tätä intoa realisoida omaisuutta.

Valtakunnanvouti Juhani Toukola kertoo, että vouti tekee ennusteen mukaan perimisennätyksen tänä vuonna.

- Kaiken kaikkiaan peritään noin miljardi euroa – tarkan laskelman mukaan 940–950 miljoonaa euroa.

Varsinkin verovelkojen runsas takaisinsaanti hämmästyttää tilastonikkareita.

- Maksavien velallisten suureen määrään vaikuttavat esimerkiksi lakimuutokset tiedonsaannissa ja omaisuuden realisoinnin joutuisa liikkeellelähtö, sanoo Toukola.

Ulosottomiesten perintähalukkuutta taas lisää suorituspalkkiomainen palkanlisä, kun perintä onnistuu.

Kasautuminen köyhille

Numeroiden ja eurojen takana on aina ihminen - varattomaksikin todettu. Valtakunnanvouti Juhani Toukola sanoo, että ulosottovelallisia on kaikista yhteiskuntaluokista.

- Meillä varattomaksi toteaminen on kuitenkin kytkyissä työllisyystilanteeseen. Kun on työttömyyttä paljon ja varsinkin pitkäaikaistyöttömyyttä, se näkyy vääjäämättä ulosottotilastoissa. Näin ulosottoasiat kasautuvat vähävaraisille

Maan ylin ulosottoviranomainen ei vaivu kasvaneiden lukujen varjossa synkkyyteen. Huonosta ajasta huolimatta 90-luvun laman lukuihin on kuitenkin matkaa.

- Tämä nykyinen taloudellinen tilanne ja mahdollinen finanssikriisi on luonteeltaan sellainen, etteivät parhaat tilastotieteilijätkään pysty ennustamaan, mihin olemme matkalla, Toukola toteaa.

Suosittelemme sinulle