Miksi joku haluaa vuotaa nettiin ihmisten sähköpostiosoitteita ja salasanoja? Etenkään, kun niistä ei kukaan hyödy niin kauan kun niitä ei voi yhdistää toisiinsa. Todennäköisin syy on oman maineen kasvattaminen.
Maailmalla Anonymous-liikkeellä on vahva brändi, jonka takaa ajetaan isoja muutoksia yhteiskuntaan. Viimeisimpänä esimerkkinä ovat Wall Streetin mielenosoitukset, joilla kapinoidaan kapitalismia ja tuloerojen kuilua vastaan.
Ryhmä noteerataan, siitä puhutaan ja sitä jopa ihannoidaan, kun se osoitti tietovuotojen avulla kykenevänsä halutessaan aiheuttamaan isoakin harmia. Toisekseen, ryhmä ajaa asiaa, johon monen amerikkalaisen on helppo yhtyä.
Mikä Suomessa voisi olla asia, jota anonyymit alkavat ajaa? Siitäkin huolimatta, ettei se olisi viimeaikaisten tietovuotojen takana. Tähän saatiin vastaus viikonloppuna, kun Anonymous Finland julkaisi verkossa tiedotteen, jossa se vaati valtiota puuttumaan tehokkaammin Talvivaaran ympäristöongelmiin Sotkamossa.
Tiedote julkaistiin käytännössä kuuroille korville, koska Suomessa Anonymous-liikkeellä ei ole näkyvää kannatusta, saati väyliä saattaa äänensä kuuluviin suurelle yleisölle. Tilanne saattaa muuttua, jos liike saa sosiaalisen median kautta taakseen seuraajia, jotka alkavat levittää suomalaisen Anonymous-siiven sanomaa.
Nimeä voi käyttää kuka vain
Anonymous-nimeä voi alkaa käyttää kuka tahansa. Se ei siis ole puolueeseen tai yhdistykseen verrattava liike, jolla olisi selkeä agenda, järjestörakenne ja johtajat.
Suomalaisten anonyymien alkutaival onkin ollut kaikkea muuta kuin kirkas. Tällä hetkellä eri ryhmien aika esimerkiksi mikroblogipalvelu Twitterissä menee kinastelemiseen, kuka saa toimia Anonymous-brändin takaa ja kenen tiedotteet ovat aitoja.
Näin toinen Twitterissä toimivista anonyymeista: "Jos luette lehdistötiedotteen, jossa on meidän nimemme, se on tekaistu. Älä luota niihin. Me tiedämme henkilön, joka on tekaistujen tiedotteiden takana." (suom.)
Tämän "tekaistun" tiedotteen perusteella Helsingin Sanomat kirjoitti uutisen, jonka mukaan Anonymous Finland kiistää olevansa tietovuotojen takana. Liike ottaa asian esille myös Twitterissä: "Mistä lähtien Anonymous on allekirjoittanut tiedotteet pelkällä lempinimellä." (suom.)
Selvää kuitenkin on, että viimeistään nyt suomalaiset aktivistit ovat löytäneet tuotemerkin, jonka takaa he voivat toimia. Epäselvää sen sijaan on, ottaako anonyymeja kukaan moisen kinastelun jälkeen vakavasti.