Hyppää sisältöön

Luotsi kertoo: Laitoin myrskyssä henkeni peliin

Kun Thor Liberty -alus joutui ongelmiin myrskyssä pari viikkoa sitten, oli vakava onnettomuus lähellä. Luotsina toiminut Kaj Wikberg riskeerasi henkensä yrittäessään nousta räjähteillä ja ohjuksilla lastattuun laivaan Saaristomeren tyrskyissä.

Keltaliivinen henkilö liikkumassa Thor Liberty -laivan kannella.

- Edessä oli hyvin suuri vaaratilanne. Laitoin oman henkeni peliin, kun menin sinne tuolla kelillä, Wikberg muistelee.

Etelätuulen yllyttyä jopa 34 metriin sekunnissa kävi selväksi, ettei laiva pääsisi määränpäähänsä Kotkaan. Niinpä kapteeni joutui pyytämään apua Utön luotsilta.

- Aallonkorkeus kipusi yhdeksään metriin, ja alus heilahteli yli 30 astetta molemmin puolin. Laivassa pelättiin lastin alkavan liikkua. Ei heillä ollut muuta vaihtoehtoa kuin ajaa suoraan kohti Utötä, Wikberg arvioi.

Myrsky salli vain yhden yrityksen

Myrsky oli paha paikka jo sinänsä, ja epämääräinen tieto aluksessa olevista räjähteistä hermostutti apuun kutsuttua luotsia entisestään.

- Piti elää senhetkisen informaation varassa, mikä tuntui vähintäänkin pelottavalta, koska miehistöä itseäänkin vaikutti pelottavan.

Kovan merenkäynnin ja räjähteiden uhan keskellä luotsit päättivät tehdä yhden yrityksen Wikbergin saamiseksi laivaan. Ellei se onnistuisi, Thor Libertyn ei auttaisi muu kuin seurata luotsivenettä pahimpien paikkojen ohi.

- Epäonnistumisen seurauksena onnettomuus olisi ollut hyvin todennäköinen, sillä Utön edustan vedet eivät ole mitenkään helppoja – varsinkaan ilman aluemerikortteja, joita laivassa ei ollut.

- Aallokko oli todella huikea, mutta kovasta kelistä huolimatta minut saatiin lopulta laivaan, Wikberg kertoo.

Räjähteet lojuivat ympäri ruumaa

Luotsien ansiosta laiva pääsi ajamaan Nötön länsipuolelle suojasatamaan, jonne laiva ankkuroitiin. Vasta tuolloin Wikbergille alkoi valjeta, millaisessa lastissa laiva liikkui.

Hän näki ruumasta otettuja valokuvia puolivahingossa, kun miehistö katseli niitä tietokoneelta. Wikberg katseli olan yli otoksia, joissa lojui räjähdelaatikoita sikin sokin.

- Osa oli levinnyt pitkin ruumaa. Kaksi päivää pojat sitten yrittivät nostella laatikoita pystyyn ja sitoa niitä kiinni. Jälkeenpäin ajatellen oli toisaalta hyvä, etten tiennyt lastin laadusta aiemmin, Wikberg huokaisee.

Thor Libertyn tarkoituksena oli jatkaa matkaa jo myrskyä seuranneena päivänä, mutta tuulen suunnan pysyttyä samana ja voimakkuuden kovana luotsi suositteli miehistöä tekemään ruumassa työt kunnolla loppuun. Näin myös tapahtui, ja alus suuntasi Kotkaan vasta välipäivän jälkeen.

Suosittelemme sinulle