Hyppää sisältöön

Pakkanen pudottaa leguaaneja puista Floridassa

Poikkeuksellisen kylmä talvi koettelee Yhdysvaltoja. Lämpötilat ovat painuneet pakkaselle aina Floridassa asti, jossa kylmään tottumattomat eläimet ovat joutuneet pulaan. Yhteensä 32 osavaltiossa on annettu talvikelivaroitus.

Joulukuussa itärannikkoa ja keskilänttä koettelivat rajut lumimyräkät, tammikuussa hyytävä talvisää on yltänyt eteläisiin osavaltioihin saakka.

Sääkanava Weather Channelin meteorologin Paul Goodloen mukaan normaaliin talveen verrattuna poikkeuksellista on, että viikonloppuna alkanut kylmyys on kestänyt jo useita päiviä, ja joillakin alueilla näin kylmää näin pitkään ei ole ollut 10 - 15 vuoteen. Yhteensä Yhdysvalloissa ainakin kuusi ihmistä on kuollut poikkeukselliseen talvisäähän, eikä luvussa ole mukana liukkailla ja lumisilla teillä auto-onnettomuuksissa kuolleita.

Normaalisti talvellakin lämpimässä Floridassa lämpötila putosi keskiviikkona alle nollan, mikä uhkaa Floridan maanviljelijöiden satoa. Sitrushedelmiä on vielä poimimatta miljardin dollarin arvosta, ja mansikoita yli 350 miljoonan dollarin edestä.

Kylmyys koettelee myös eteläisten osavaltioiden eläimistöä. Floridassa pakkasen kohmettamia leguaaneja on putoillut puista ja Pohjois-Carolinassa vapaaehtoiset ovat yrittäneet pelastaa pakkaselta henkihieverissä olevia merikilpikonnia. Leguaanit vaipuvat alle 10 asteen lämpötilassa horrokseen ja menettävät otteensa puunrungosta.

Yhdysvaltain ankaran talvisään laajuudesta jotain kertoo se, että kun viikonloppuun mennessä kylmän rintaman ennustetaan väistyvän, sen hyytävässä syleilyssä on ollut yli 60 prosenttia yhdysvaltalaisista.

Suosittelemme sinulle