Hyppää sisältöön

Poikkeuksellisen hyiset kelit vaivaavat Eurooppaa

Poikkeuksellisen talvinen keli on vaivannut suurta osaa Eurooppaa. Kouluja on suljettu, satoja lentoja peruttu ja sähkölinjoille satanut lumi on katkaissut sähköt tuhansilta ihmisiltä. Kylmyys vaatii myös kuolonuhreja.

Kuva: Andy Rain / EPA

Isossa-Britanniassa rankat lumisateet ovat jumiuttaneet tieliikenteen maan etelä- ja keskiosien välillä. Energiayhtiöt ovat ilmoittaneet, että noin 5 000 kotitaloutta on ilman sähköä, koska sähkölinjoille satanut lumi on katkaissut linjoja.

Lämpötila on pudonnut brittiläisittäin poikkeuksellisen alhaiseksi, eli noin -22 asteeseen. Tämä on johtanut tuhansien koulujen sulkemiseen, kertoo yleisradioyhtiö BBC.

Pakkaset ja lumisateet ovat vaikeuttaneet lentoliikennettä. Gatwickin lentoasema jouduttiin sulkemaan keskiviikkona voimakkaan lumisateen vuoksi, mikä peruutti yli 400 lentoa. Muut Ison-Britannian lentoasemat ovat olleet auki, mutta lentoja on jouduttu perumaan ja ne ovat myöhästelleet.

Samankaltaisia ongelmia on ollut muun muassa Schipholin lentoasemalla Hollannissa. Italiassa puolestaan pelätään Tiber-joen tulvia. Kovien sateiden turvottaman joen uhataan lähipäivinä aiheuttavan ongelmia maan pääkaupungissa Roomassa.

Eurostar-juna juuttui kanaalitunneliin

Ongelmia on kosolti myös junaliikenteessä. Englannin kanaalin alittavassa tunnelissa liikennöivä Eurostar-juna juuttui pariksi tunniksi raiteelle. Se pääsi kuitenkin perille Britanniaan viivytyksen jälkeen. Neljä muuta torstain Eurostar-vuoroa on peruttu.

Yhdysvalloissa puolestaan odotetaan, että Iowan, Missourin Illinois'n osavaltiossa sataa torstaina yli 15 senttiä lunta.

Kylmyys on vaatinut myls kuolonuhreja, ainakin yhdeksän miestä on paleltunut hengiltä Saksassa. Puolassa kuolonuhreja on jo toistasattaa.

Pakkasennätys mitattiin Pohjois-Ruotsissa Hemavanissa, jossa elohopea putosi 40,8 miinusasteeseen.

Suosittelemme sinulle