Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Pitkämäki sai värisuoran kokoon

Keihäsmies Tero Pitkämäki heitti Pekingin olympiakisoissa pronssia ja toi Suomelle ensimmäisen keihäsmitalin olympiatasolla 12 vuoteen. Näin ollen Pitkämäki on saavuttanut arvokisoissa erivärisiä mitaleita olympia- MM- ja EM-kisoista.

Avaa Yle-sovelluksessa

Tero Pitkämäki asteli vauhtiradan päähän nilkkatuki vasemman nilkan ympärillä. Maailmanmestarin tukijalka kaartui ensimmäisessä heitossa hieman vasemman nilkan päälle, mutta hän onnistui silti kiskaisemaan 83,75.

Toinen ja kolmas yritys meni plörinäksi, koska keihääseen tuli raju poikittaisliike, joka söi metrejä. Molemmat heitot olivat korkeita kaaria. Tässä vaiheessa oli aihetta huoleen, sillä teknisesti heitot olivat huonoa tasoa.

Neljännellä ilmajokinen survoi väkisin 85,83, vaikka hänen tukijalan nilkka petti heittovaiheessa. Hurja vetovaihe siivitti korkean heiton yllättävänkin pitkälle.

- Fyysisesti olin ihan kunnossa. Terveyden piikkiin ei voi laittaa tänään yhtään, reisi- ja nilkkatällin karsinnassa saanut heittäjä painotti kilpailun jälkeen.

Viidennen Tero astui yli, kun noin 83-metrinen ei kelvannut Osakan maailmanmestarille. Viimeiseen yritykseen 195-senttinen Suomen keihäsässä sai lentoa, mutta 86,16 jäi metritolkulla voittaja Thorkildsenistä.

Viimeisellä pisin heitto

- Ensimmäinen oli ok heitto, vaikkei se lähtenyt oikeaan asentoon. Kaksi seuraavaa olivat huonoja. Sen jälkeen sain vähän juonen päästä kiinni. Erityisesti se lämmitti, että sain pisimmän heiton viimeisellä, Pitkämäki totesi.

Pitkämäen tulostaso ei ole ollut tällä kaudella kahden edellisvuoden tasolla. Hän ei ole saanut 90 metriä kertaakaan rikki ja hänen keihäskaarensa ovat jääneet metrejä viime vuoden keskiarvosta.

Ei ollut siis ihme, että Suomen yleisurheilun lippulaivalle iltapuhde kelpasi vallan hyvin. Tero jäi kauden pisimmästä heitostaan noin puolitoista metriä.

- Kyllä pronssi kelpasi. Ei sitä aina voi voittaa. Jäähän nyt ainakin jotain tavoiteltavaa. Heittoni eivät olleet mitään nappiheittoja, mutta kauden tasoon nähden olen tyytyväinen kilpailuuni.

Keihäsfinaalin todellinen yllätäjä oli Latvian Ainars Kovals, joka paransi finaalin aikana kauden parastaan yli kuudella metrillä. - Hän oli aika jokeri. Yritin viimeiselläni mennä hänen ohitseen, mutta nyt se ei ihan onnistunut, puoli metriä latvialaisesta jäänyt Pitkämäki totesi.

- Voittotulos oli yllättävän kova, en olisi etukäteen uskonut siihen, Pitkämäki ihasteli hyvän ystävänsä Thorkildsenin olympiaennätystä 90,57, joka sysäsi Jan Zeleznyn entisen ennätyksen historiaan.

Pitkämäen mitalin pelasti tällä kertaa osin myös se, että hänen kaimansa Tero Järvenpää astui yli viidennellä heittokierroksella noin 89-metrisen hirmukaaren.

Mihinkään hurjiin pronssijuhliin ei Pitkämäen kilpailu päättynyt, mutta pikku hiljaa hymykin alkoi löytyä miehen suupielestä. Joka tapauksessa olympiamitali täydensi hänen mitalivärisuoransa Osakan MM-kullan ja EM-hopean höysteeksi.

- Täytyy olla tyytyväinen olympiapronssiin. Monet hyvät urheilijat eivät saa koskaan olympiamitalia. Niin ja tulihan värisuorakin täyteen, iloinen suomalainen virnisti.

Edellisen kerran suomalainen keihäänheittäjä juhli olympiamitalia Atlantassa vuonna 1996, kun Heli Rantanen kunnostautui kultanaisena ja Seppo Räty pronssimiehenä.

Suosittelemme sinulle