Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 13 vuotta vanha

Joka kolmas on sekä maalainen että kaupunkilainen

Suomalaisista joka kolmas kokee olevansa sekä maalainen että kaupunkilainen, ilmenee Sitran uudesta Maamerkit-barometrista. Kaksi kolmesta uskoo, että kymmenen vuoden päästä maaseutu on autioitunut, mutta vain joka kahdeskymmenes soisi näin tapahtuvan.

Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran barometrin mukaan 40 prosenttia suomalaisista kokee itsensä kaupunkilaiseksi, 19 prosenttia maalaiseksi ja 36 prosenttia sekä maalaiseksi että kaupunkilaiseksi. Vaihdellen maaseudulla ja kaupungissa asuminen yleistyy, ja tutkimuksen mukaan se on mieluisaksi koettu asuintapa.

Ei uskoa kehitykseen

Tutkimuksessa löytyi vahva ristiriita ihmisten maaseudun kehitykseen kohdistuvien uskomusten ja toiveiden välillä. Suomalaisista 68 prosenttia uskoo, että vuonna 2020 maaseutu on voimakkaasti autioitunut. Kuitenkin vain 4 prosenttia soisi näin tapahtuvan. Maaseudulle toivotaan muun muassa laajaa luomutuotantoa, monimuotoista turismia ja paljon etätyötä tekeviä ihmisiä.

Kiireettömyys kateissa

Tutkimuksessa selvitettiin, mitä asioita suomalaiset pitävät tärkeinä kokeakseen elämänsä hyväksi ja kuinka hyvin nämä asiat toteutuvat nyt. Tärkeinä mutta huonosti toteutuvina pidettiin muun muassa tehdyn työn mielekkyyttä, vaikutusmahdollisuuksia itselle tärkeisiin asioihin, elämänrytmin kiireettömyyttä ja arjen hallintaa.

Sitran Maamerkit-barometri seuraa suomalaisten suhdetta maaseutuun. Syyskuussa tehtyyn tutkimukseen vastasi 1504 suomalaista.

Ekotehokkuus mahdollisuutena

Mukana oli myös kuntapäättäjiä, yritysjohtajia ja maaseutuasiantuntijoita vastaamassa omia alojaan koskeviin kysymyksiin. Suuri osa heistä näki maaseudulla mahdollisuuksia vastata kasvaviin ekotehokkuusvaatimuksiin.

Kuntapäättäjistä 58 prosenttia uskoo, että eläminen maaseudulla kuluttaa vähemmän energiaa ja luonnonvaroja kuin eläminen kaupungissa. Yritysjohdossa työskentelevistä 63 prosenttia arvioi ekotehokkuusvaatimusten lisäävän maaseudun liiketoimintamahdollisuuksia.

Suosittelemme