Hyppää sisältöön

Kunta-alan sopimusneuvotteluissa on syntynyt neuvottelutulos

Kunta-alan työehdoista on päästy sopuun. Kunnallinen työmarkkinalaitos jätti palkansaajajärjestöille esityksen neuvottelutulokseksi aamun tapaamisten jälkeen. Työntekijäpuoli hyväksyi neuvottelutuloksen iltapäivän uuden tapaamisen jälkeen.

Kuva: YLE

Kyseessä on vasta neuvottelutulos, joka menee vielä palkansaajajärjestöjen hallintojen käsiteltäväksi alkuviikolla.

Sopimus koskee vuosia 2010 - 2011. Palkankorotukset kohdistuvat näille kahdelle vuodelle. Sen kustannusvaikutus on keskimäärin 0,9 prosenttia. Sopimus voidaan irtisanoa helmikuussa 2011.

Tulos ei pidä sisällään yleiskorotuksia, vaan korotukset muodostuvat samapalkkaisuuserästä sekä paikallisesta tulokseen perustuvasta järjestelyerästä. Samapalkkaisuuserä tulee maksuun helmikuun alussa ja se on alasta riippuen 0,4 - 08, prosenttia. Tuloksellisuuteen perustuva palkankorotus maksetaan syyskuun alussa tänä vuonna, jos sen ehdot täyttyvät. Se on suuruudeltaan 0,7 prosenttia.

Kunnallisen työmarkkinalaitoksen työmarkkinajohtajan Markku Jalosen mukaan pohjalla oli Tehy-pöytäkirja, joka liitettin sopimukseen soveltuvin osin. Tehyn neuvotteluisssa ei Jalosen mukaan odoteta hankaluuksia, sillä Tehyllä on vain teksti auki, arvioi Jalonen YLE Uutisille.

Osapuolet tapasivat perjantai-aamuna ja työnantajaa edustava Kunnallinen työmarkkinalaitos jätti palkansaajajärjestöille esityksen neuvottelutulokseksi. Palkansaajajärjestöt pohtivat iltapäivällä viimeistä tarjousta alakohtaisissa sopimusryhmissä, minkä jälkeen palattiin yhteiseen pöytään klo 15.

Neuvottelutulos koskee noin 380 000:ta viranhaltijaa ja kunta-alan työntekijää. Vanhat työ- ja virkaehtosopimukset umpeutuivat viikonloppuna. Palkansaajajärjestöt hylkäsivät työnantajien ensimmäisen tarjouksen sunnuntaina. Sopimuksen syntyä vaikeuttivat kiistat palkankorotuksista, joita työnantaja piti mahdottomina kuntien huonon taloustilanteen takia.

Neuvottelutuloksessa ovat mukana Kunnallinen työmarkkinalaitos, Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO, Kunta-alan unioni, Tekniikka ja Terveys KTN sekä Toimihenkilöiden neuvottelujärjestö TNJ.

Lääkäreiden osalta neuvottelut jatkuvat.

Suosittelemme sinulle