Hyppää sisältöön

AKT uhkaa liikennealaa lakolla - isot vaikutukset

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT jätti perjantaina autoliikennealoja koskevan työtaisteluvaroituksen, jolla olisi toteutuessaan isot vaikutukset.

Kuva: YLE

Lakko pysäyttäisi lähes kokonaan maan sisäisen tavara-, polttoaine-, kemikaali- ja linja-autoliikenteen sekä jätteenkuljetukset. Lakko vaarantaisi myös lentokoneiden polttoainetankkaukset.

Mikäli neuvotteluissa ei päästä sopimukseen uusista työehdoista, työtaistelu alkaa 21. helmikuuta. Mahdollisen lakon piirissä on reilut 10 000 työntekijää.

Neuvottelut autoliikennealojen sekä säiliöauto- ja öljytuotealan uusista työehtosopimuksista katkesivat torstai-iltana tuloksettomina.

Tahtipuikko valtakunnansovittelijalla

AKT:n puheenjohtaja Timo Rädyn mukaan totaalilakosta ei ole kyse, vaikka liikenne kärsisikin pahoin lakosta.

Rädyn mukaan bussiliikennettä hoitaisivat lakon ulkopuolelle jäävät yritykset.

- Lähtökohtana on tietysti se, ettei lakkoa tule, vaan saisimme asian ratkaistua. Lakon ulkopuolelle jää suhteessa enemmän kuorma-autopuolella kuin bussiliikenteessä, Räty kertoo YLE Uutisille.

Rädyn mukaan neuvottelut olivat jo kohtuullisen lähellä ratkaisua, mutta yhteisymmärrykseen Autoliikenteen Työnantajaliiton ALT:n kanssa ei lopulta päästy.

- Kokonaisuus lopulta ratkaisi ja työnantajaliitto ei tullut vastaan. Nyt tahtipuikko heiluu valtakunnansovittelijalla, joka katsoo, milloin neuvotteluja voidaan käydä. Me olemme uusiin neuvotteluihin valmiita vaikka heti, Räty lataa.

Lakko ei osune hiihtolomaviikolle

Rädyn mukaan lakkoa ei oltu suunniteltu hiihtolomaviikolle, eikä hän pidä todennäköisenä, että se osuisi viikolle 8.

-Hiihtolomaviikkoa ei oltu ajateltu lakkoajankohdaksi vaan se tuli täytenä yllätyksenä, sanoo Räty. Tämä johtui siitä, että työnantaja pyysi jo viikko sitten siirtämään neuvottetuja viikolla valtuuksien hakemisen takia. Tähän AKT suostui ja kuvittelimme että torstaina syntyy sopu, mutta tuli täytenä yllätyksenä ettei sopuun päästy. Neuvottelujen siirtämisen takia lakkovaroitus jätettiin tänään perjantaina, sanoo Räty.

Hän huomauttaa myös, että työministeri voi siirtää lakkoa kahdella viikolla.

"Vastuutonta toimintaa"

Autoliikenteen Työnantajaliiton toimitusjohtaja Hannu Parvela pitää AKT:n toimintaa häikäilemättömänä ja täysin vastuuttomana. ALT:n mukaan AKT ei ole osoittanut vastuullista toimintaa.

Parvelan mukaan AKT:n sopimusvaatimukset nostaisivat työnantajien kustannuksia lähes 12 prosenttia kahden vuoden aikana.

Autoliikennealojen piiriin kuuluisivat kuorma-autoala, linja-autoala, matkahuolto, huoltokorjaamoala, terminaalit sekä säiliöauto- ja öljytuoteala. Näiden alojen työehtosopimukset päättyivät tammikuun alussa. Neuvotteluja uusista sopimuksista on käyty viime vuoden lokakuusta alkaen.

Suosittelemme sinulle