Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 13 vuotta vanha

Sitra tahkoaa rahaa yksityistämällä terveydenhuoltoa

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra on ryhtynyt vauhdikkaasti yksityistämään maan terveydenhoitoa tukemalla ja rahoittamalla osaa yksityisistä lääkärifirmoista ja hoiva-alan yrityksistä. Sitra on toiminut perustamansa rahaston kautta.

Jokilaakson sairaala Jämsässä.
Jokilaakson sairaala Jämsässä. Kuva: YLE Keski-Suomi
Avaa Yle-sovelluksessa

Eduskunnan alainen Sitra perusti muutama vuosi sitten erityisen Terveysrahaston, joka on rahoittanut yli kymmenen lääkärifirman ja hoiva-alan yrityksen kasvua. Sitran Terveysrahaston taustalla on pääomasijoittaja Korona Invest, jota hallinnoi kaksi Sitran entistä työntekijää.

Sitra aloitti terveydenhuollon rahoittamisen terveystalo Mehiläisestä. Yhtiöön sijoitetuista rahoista saatiin myöhemmin tuntuva voitto.

- Mehiläiseen sijoitettiin, Sitra Sitrana sijoitti ja se herätti jonkin verran keskustelua, että onko oikein sijoittaa yksityiseen terveyspalveluun. Vuotta myöhemmin Mehiläisestä luovuttiin, kuten alkuperäinen suunnitelma oli. Se tuotti tosi hyvin Sitralle. Vuotuinen korko oli muistaakseni 20 prosentin paremmalla puolella, kertoo Sitran toimialajohtaja Ilmo Parvinen.

Rahaa nopeasti kasvaville yrityksille

Sitra on sijoittanut Terveysrahaston kautta lisäksi muun muassa tamperelaiseen tekonivelsairaalaan Coxaan, lääkärifirmoihin kuten Med Groupiin, Terveystaloon ja Pihlajalinnaan sekä vanhusten hoitoon, ambulanssikuljetuksiin ja kuntoutusyrityksiin. Tamperelainen Pihlajalinna oli muun muassa vuosituhannen alussa maan nopeimmin kasvavia yrityksiä ja toimii 20:ssä kuntayhtymässä.

Sitran ohjelmajohtaja ja myös Terveysrahaston hallituksen puheenjohtaja Hannu Hanhijärvi kuvaa rahaston toimintaa matalan riskin ja matalan tuoton sijoittamiseksi.

- Näin ollen me olemme menneet sellaisiin yrityksiin, joissa käytäntöjen levittäminen ja niitten eteenpäin vieminen on se kysymys, Hanhijärvi sanoo.

Sijoitukset Jämsässä 40-kertaisiksi

Sitran Terveysrahaston sijoitukset ovat osittain liikesalaisuuksien takana. Viimeisin hanke oli Jokilaakson terveys, jonka Terveysrahasto muodosti yhdessä Pihlajalinnan sekä Jämsän kaupungin ja Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kanssa. Ensimmäistä kertaa Suomessa ulkoistetaan yhden kaupungin terveydenhoito.

Toiminnan pitäisi alkaa huhtikuussa, mutta jo ennen sitä Sitran Terveysrahasto myi 20 000 eurolla hankkimansa osuuden Jokilaakson terveydestä lääkäritalo Pihlajalinnalle ja sai siitä 800 000 euroa. Hinta kiipesi 40-kertaiseksi parissa kuukaudessa. Lääkärifirma Pihlajalinna hermostui, kun Sitra alkoi tukea kilpailevaa yritystä Med Groupia. Terveysrahasto joutui lähtemään myös Pihlajalinnasta.

- Korona Invest neuvotteli nämä asiat, enkä pysty kertomaan näistä sen enempää. En todella tiedä miten hinta määräytyi, Sitran ohjelmajohtaja, Terveysrahaston hallituksen puheenjohtaja Hannu Hanhijärvi sanoo.

- Meidän tavoitteemme on parhaiden käytäntöjen levittäminen, läpinäkyvyyden ja kustannustehokkuuden lisääminen näillä alueilla. Työ on vielä alussa.

Lääkärifirma Pihlajalinna sai 51 prosentin enemmistöosuuden koko Jämsän hankkeesta. Nyt sekä Jämsän kaupunki että sairaanhoitopiiri vaativat 20 000 euron sopimussakkoa Sitran Terveysrahastolta.

Suomalaista terveydenhoitoa yksityistetäänkin vauhdilla, osin Sitran toimesta. Moniin Terveysrahaston tukemiin ja nostamiin lääkäri- ja hoivafirmoihin ovat tulleet mukaan ulkomaiset pääomasijoittajat.

Suosittelemme sinulle