Hyppää sisältöön

Lumenluonti katoilta vaati taas uhrin

Lumien luonti katoilta on taas vaatinut uhrin. Noin 50-vuotias mies menehtyi sunnuntaina aamupäivällä Kouvolan Valkealassa jäätyään katolta pudonneiden lumimassojen alle. Lauantaina menehtyi iäkäs mies Leppävirralla. Hän putosi katolta lumitöiden aikana. Savon Sanomien keräämien tietojen mukaan katoilta on muutaman päivän aikana pudonnut ainakin sata ihmistä.

Pelastuslaitos sai hälytyksen Jyväskylän Kuokkalaan jossa kerrostalon pihalla oli polkupyöräkatos romahtanut lumimassojen painosta kasaan. Kuva: Keski-Suomen pelastuslaitos

Noin 50-vuotias mies sai surmansa, kun hän oli luomassa lumia omakotitalon valokatteen päältä. Tällöin katon lumimassat lähtivät liikkeelle ja mies jäi niiden alle. Poliisi tutkii asiaa.

Lauantaina vastaavanlainen turma vaati uhrin Leppävirralla. Myös tänään sunnuntaina on lumitöissä olleita pudonnut katoilta. Putoamisista on kerrottu muun muassa Pohjois-Karjalassa.

Viranomaistiedotusta lumien pudottamisesta on arvosteltu ankarasti. Viime viikkojen aikana useat loukkaantumiset ovat vaatineet leikkaushoitoa muun muassa ranka- ja raajamurtumien vuoksi.

Sunnuntaina tietoon on tullut jälleen uusia vaaratilanteita. Reisjärvellä Pohjois-Pohjanmaalla pelastuslaitos pelasti miehen, joka oli jäänyt katon harjalle roikkumaan pudottaessaan lunta autotallin katolta. Paikallinen pelastuslaitos varoittaa peltikattojen olevan liukkaita ja suosittelee kattojen lumenpuhdistuksen jättämistä ammattilaisille.

Etelä-Karjalassa Rautjärvellä navetan katto romahti osittain lumen painosta. Eläimet eivät kuitenkaan loukkaantuneet tiettävästi onnettomuudessa. Jyväskylässä puolestaan pyöräkatos sortui lumimassan alla pyörien ja kahden auton päälle.

Satakunnassa Eurassa taas romahti suuren broileritalon katosta kolmannes lumen painon takia. Koko katon pinta-ala on noin 3 200 neliömetriä. Hallissa ei ollut eläimiä.

Suosittelemme sinulle