Hyppää sisältöön

Turmakoneen lentäjä ei uskonut lennonjohdon varoituksia

Puolan presidentti Lech Kaczynski on kuollut lento-onnettomuudessa Länsi-Venäjällä. Häntä kuljettanut lentokone putosi sumuisessa säässä, kun se oli laskeutumassa Smolenskin lentokentälle. Turmassa kuolivat kaikki koneessa olleet. Lentokenttäviranomaisten mukaan kone oli ennen maahansyöksyä yrittänyt laskeutumista kolme kertaa.

Varsovalaiset sytyttävät muistokynttilöitä Puolassa.
Varsovalaiset ovat kokoontuneet sankoin joukoin suremaan lentokoneturmassa menehtynyttä presidenttiään.

Venäjän hätätilaministeriön mukaan koneessa oli kaikkiaan 97 ihmistä, joista 88 oli puolalaiseen delegaatioon kuuluneita matkustajia.

Venäläisvalmisteinen Tupolev -154-kone oli tulossa Varsovasta ja laskeutumassa Smolenskin lentokentälle.

Matkustajien joukossa oli useita puolalaisen yhteiskunnan kärkinimiä, mm. keskuspankin johtaja Slawomir Skrzypek, Puolan apulaispuolustusministeri ja -ulkoministeri sekä armeijan esikuntapäällikkö.

Puolalainen delegaatio oli matkalla toisen maailmansodan aikana tapahtuneen Katynin joukkomurhan 70-vuotismuistojuhlaan.

Lentäjän virhe?

Silminnäkijöiden mukaan laskeutumassa ollut kone osui noin kahden kilometrin päässä lentokentästä puiden latvoihin, putosi maahan, hajosi kappaleiksi ja syttyi tuleen. Televisiokuvista nähdään, kuinka kone on hajonnut täysin metsäiselle alueelle.

Turman syyksi epäillään ohjaajan inhimillistä virhettä. Venäläisviranomaisten mukaan koneen ohjaajaa oli neuvottu laskeutumaan huonon sään takia Vitebskiin tai Minskiin Valko-Venäjälle, mutta hän päätti kuitenkin laskeutua Smolenskiin.

Myös uutistoimisto Interfaxin haastattelema Venäjän ilmavoimien esikunnan apulaispäällikkö Aleksander Aljoshin sanoo, että turmakoneen lentäjä jätti huomiotta lennonjohdon moneen kertaan antaman ohjeen laskeutua muualle.

Smolenskin alueella oli lauantaiaamuna erittäin sumuinen sää. Lentokenttäviranomaisten mukaan kone oli yrittänyt laskeutumista kolme kertaa, mutta lentäjä oli keskeyttänyt lähestymisen.

Myös kahden muun koneen oli määrä laskeutua Smolenskin kentälle lauantaiaamuna. Toinen niistä laskeutui onnistuneesti, toinen ohjattiin muualle.

Kaczynskiä kuljettanut presidentin erikoiskone oli yli 20 vuotta vanha. Puolan viranomaiset ovat jo pitkään puhuneet presidentin koneen uusimisesta, mutta hanke on kaatunut varojen puutteeseen.

Samalle konetyypille on sattunut kaikkiaan 66 onnettomuutta, kertoo kansainvälinen lentoturvallisuusverkosto. Venäläinen Aeroflot-lentoyhtiö veti vastikään TU-154-laivastonsa pois liikenteestä.

Suomen ulkoasiainministeriön mukaan Smolenskin turmakoneessa ei ollut suomalaisia.

Puolaan ennenaikaiset presidentinvaalit

Lech Kaczynski toimi Puolan presidenttinä vuodesta 2005 alkaen. Hänen kaksoisveljensä Jaroslav toimi aikaisemmin maan pääministerinä. He kuuluivat konservatiiviseen Laki ja oikeus -puolueeseen.

Puolan presidentin tehtäviä alkaa toistaiseksi hoitaa parlamentin alahuoneen puheenjohtaja Bronislaw Komorowski. Onnettomuuden takia Puolassa joudutaan järjestämään ennenaikaiset presidentinvaalit.

Normaalissa aikataulussa presidentinvaalit olisivat olleet edessä lokakuussa.

Suosittelemme sinulle