Hyppää sisältöön

Ainakin 15 kuoli Bangkokin mielenosoituksissa

Thaimaan pääkaupungissa Bangkokissa mielenosoittajien ja turvallisuusjoukkojen yhteenotot ovat vaatineet ensimmäiset kuolonuhrit. Lauantain kahakoissa kuoli ainakin 15 ja loukkaantui sairaalalähteiden mukaan ainakin 650 ihmistä. Kyseessä ovat Thaimaan pahimmat poliittiset väkivaltaisuudet pariin vuosikymmeneen.

Sotilaat ampuvat mielenosoittajia vesitykillä armeijan tukikohdan ulkopuolella Bangkokissa.
Thaimaan pääkaupungissa Bangkokissa käynnissä olevat mielenosoitukset ovat muuttuneet väkivaltaisiksi. Armeija on ampunut kumiluodeilla ja vesitykeillä kohti mielenosoittajia.

Kuukauden jatkuneet mielenosoitukset kärjistyivät lauantaina. Armeija ampui kumiluoteja, savupanoksia ja kyynelkaasua kohti mielenosoittajia, joita yritettiin saada poistumaan kaupungin vanhasta osasta. Sotilaat ampuivat myös varoituslaukauksia.

Mielenosoittajat eli entistä pääministeriä Thaksin Shinawatraa kannattavat niin sanotut punapaidat ovat puolestaan heittäneet sotilaita kivillä ja polttopulloilla - armeijan mukaan he olivat varustautuneet myös kranaatein ja ammuksin.

Sairaalalähteiden mukaan kuolleista 11 on siviilejä ja neljä sotilaita. Yksi kuolleista on japanilainen uutistoimisto Reutersin kuvaaja, joka sai surmansa luodista. Toistaiseksi on epäselvää, millainen luoti oli kyseessä.

Kaikkiaan yhteenotoissa loukkaantui yli 650 ihmistä. Reutersin mukaan loukkaantuneista yli 60 on sotilaita ja poliiseja.

Thaimaan armeija sanoi illalla mielenosoittajien ottaneen viisi sotilasta panttivangeikseen, kertoo uutistoimisto AFP.

Yhteenottoja turistialueella

Lauantaina puhjenneet yhteenotot laantuivat aiemmin illalla, mutta armeijan joukot kävivät myöhemmin uuteen hyökkäykseen lähempänä Bangkokin reppumatkailualueena tunnettua Khao San Roadia. Reutersin mukaan myös Khao San Roadin alue muistuttaa nyt sotatannerta rikottuine ikkunoineen ja mukiloituine autoineen.

Myöhään illalla armeija ilmoitti vetäytyvänsä mielenosoittajien tieltä. Armeijan edustaja kehotti televisiossa myös mielenosoittajia tekemään samoin, jotta uudet väkivaltaisuudet vältettäisiin.

Toisaalla Bangkokin keskustassa kymmenet tuhannet mielenosoittajat pitävät edelleen hallussaan tärkeää hotelli- ja ostosaluetta. Mielenosoittajat käyttävät barrikadeinaan muun muassa takseja ja ovat laajentaneet hallitsemaansa aluetta useilla kortteleilla.

Protestijohtaja Veera Musikapong vaati lauantai-iltana pääministeri Abhisit Vejjajivaa hajottamaan parlamentin välittömästi ja lähtemään maasta. Punapaidat vetosivat myös Thaimaassa laajaa kunnioitusta nauttivaan kuningas Bhumiboliin, jotta tämä puuttuisi mielenosoituksiin.

Pääministeri Vejjajiva antoi ymmärtää myöhään illalla televisiopuheessaan, ettei aio erota mielenosoituksista huolimatta.

Protesteja myös pohjoisessa

Mielenosoitukset ovat levinneet myös Thaimaan muihin kaupunkeihin. Paikallisen television mukaan sadat mielenosoittajat ovat tunkeutuneet kuvernöörin toimiston alueelle pohjoisessa Chiang Main kaupungissa, josta punapaitojen kannattama entinen pääministeri Thaksin Shinawatra on kotoisin. Myös hallituksen tv-kanavan rakennusten edustalla on osoitettu mieltä Chiang Maissa.

Koillis-Thaimaassa Udon Thanissa puolestaan sadat mielenosoittajat ovat tunkeutuneet porttien läpi kaupungintalon pihalle.

Bangkokissa mielenosoittajat ovat täyttäneet katuja viikkojen ajan. Punapaidat vaativat Thaimaan nykyhallinnon hajottamista ja uusia vaaleja heti. Pääministeri Abhisit Vejjajiva on tarjoutunut hajoittamaan parlamentin joulukuussa eli vuosi ennen vaalikauden päättymistä.

Suosittelemme sinulle