Hyppää sisältöön

Rauta-ajan ihmiset kertoivat kulkusilla sosiaalisen asemansa

Kelloilla ja kulkusilla on ollut tärkeä merkitys rautakauden ihmisten keskinäisessä kanssakäymisessä. Riitta Rainion musiikkitieteitä ja arkeologiaa yhdistävässä väitöskirjassa on tutkittu haudoista löytyneiden kulkusten merkitystä.

Kuva: YLE

Lauantaina tarkastettava väitöskirja avaa uusia näkymiä suomalalaiseen musiikkihistoriaan.

Riitta Rainion tutkimus on ensimmäinen Suomessa tehty musiikkiarkeologinen tutkimus. Tutkimusaineistona on ollut lähes 500 kelloa ja kulkusta, jotka on löydetty rautakauden haudoista ympäri Suomea. Helistimiä on löytynyt eniten haudoista, joissa oli runsaasti muutakin esineistöä. Rauta-ajalla ihmiset ja eläimet kantoivat erilaisia helistimiä, jotka loivat kantajiensa ympärille äänimaiseman, joka viestitti ympäristölle sosiaalisia ja rituaalisia merkityksiä.

- Etenkin yhteisön korkea-arvoisilla jäsenillä oli runsaasti kulkusia ja kelloja. Näin he korostivat kuuluvuuttaan ja vaikutustaan yhteisössään. Helistimillä erotettiin myös arki juhlasta. Juhlahetkiin luotiin tällainen helisevä äänitausta, kertoo Rainio.

Rainion mukaan kelloihin liittyi myös maagisia ominaisuuksia, sillä kelloja on löydetty ketjuista, joissa on muitakin taikakaluja.

Rainion väitös rautakautisista soittimista ja äänimaisemista tarkastetaan Helsingin yliopiston humanistisessa tiedekunnassa lauantaina.

Suosittelemme sinulle