Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 13 vuotta vanha

Narsistiset johtajat uhkailevat työpaikoilla

Uhkailu työpaikoilla on lisääntynyt. Työsuojelun tietoon tulee jopa päivittäin uusia tapauksia, joissa työnantaja on uhannut työntekijää potkuilla. Asiantuntijoiden mukaan uhkailujen taustalla on taloudellisen taantuman lisäksi myös vääränlainen johtajuus.

Tekstiviesti, jossa uhataan potkuilla.
Kuva: Harri Vähäkangas / YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Johtamistaidon opistolla Kirkkonummella koulutetaan uusia esimiehiä eri aloille. Varaston esimies Sari Antila on saanut kurssilta paljon apua.

- Käytännön vinkkejä, kuten miten kannattaa mistäkin asioista keskustella ja miten palavereita pidetään. Miten asioita yleensäkin hoidetaan, Mänttä-Vilppulassa työskentelevä Antila sanoo.

Johtamisopille on tarvetta, sillä viime aikoina työntekijät ovat julkisuudessakin kertoneet kokemuksiaan huonosta esimiestyöstä. Työsuojelun ammattilaiset eivät pidä puheita mitenkään omituisina. Yhteydenottoja työsuojeluun tulee päivittäin.

- Esimerkiksi on uhattu työsuhteen päättämisellä, ellei ole suostunut tekemään ylitöitä ilmaiseksi tai on ollut sairaslomalla. Ihmiset pelkäävät hirveästi tällä hetkellä jäädä sairaslomalle, tarkastaja Lea Piho Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojeluvastuualueelta kertoo.

Narsistinen johtaja nousee työyhteisön yläpuolelle

Työsuojelun tietoon tulevien uhkaustapausten määrät ovat viime vuosina kasvaneet. Esimerkiksi Etelä-Suomen työsuojeluun tuli viime vuonna lähes 400 yhteydenottoa epäasiallisesta käytöksestä työpaikalla. Pari vuotta aiemmin määrä oli sata vähemmän.

Taloudellisen taantuman tuoman ilmapiirin kiristymisen lisäksi ongelmien taustalla uskotaan olevan myös laajempi yhteiskunnallinen muutos. Autoritaarisesta johtamisesta on päästy eroon, mutta tilalle on tullut toinen paha piirre, narsismi.

Johtamistaidon opiston tutkimusjohtajan, professori Pauli Juutin mukaan narsistinen johtaja kokee olevansa itse koko organisaatio.

- Hän ei voi sietää, että on myös muita henkilöitä. Hän kokee, että häntä pitää palvella ja hän nousee organisaation yläpuolelle palveltavaksi, Pauli Juuti sanoo.

Esimies ei saavuta päämääräänsä yksin

Esimiehillä riittääkin tulevaisuudessa työsarkaa, jotta työilmapiiri saadaan joka paikassa avoimeksi ja kuuntelevaksi. Uusilta esimiehiltä tämä näyttää onnistuvan.

- Jokaisen työpanos on tärkeä. Oli sitten esimies tai ei. Kaikkia tarvitaan yhteisen päämäärän saavuttamiseksi. Jokaista on kuunneltava ja mietittävä yhdessä mikä on paras tapa. Ei sitä pysty yksin tekemään, ei varsinkaan esimies, Sari Antila sanoo.

Suosittelemme