Hyppää sisältöön

Ministeri ei poistaisi asuntolainan korkovähennystä

Asuntoministeri Jan Vapaavuori ei pidä asuntolainojen korkovähennyksen poistoa hyvänä ratkaisuna. Korkovähennyksen poistaminen todennäköisesti laskisi asuntojen hintoja mutta ajaisi pienituloiset ahtaalle.

Kuva: Yle

Asuntolainojen korkojen verovähennysmahdollisuuden poistamista on esitetty yhdeksi valtion talouden tasapainottamisen keinoksi.

Valtiovarainministeriön valtiosihteerin Raimo Sailaksen puoltama ehdotus asuntolainojen korkojen verovähennysoikeuden poistamisesta on herättänyt keskustelua. Koroista voi vähentää verotuksessa 28 prosenttia. Asuntoministeri Jan Vapaavuori sanoo, että korkovähennysoikeuden poistaminen aiheuttaisi liian suuren veronkorotuksen liian monelle.

- En kannata sen poistamista, ajatus on kovin vaikea. Meillä on nyt 700 000 perhettä, jotka nauttivat tästä oikeudesta. Sen poistaminen tarkoittaisi olennaista veronkorotusta heille.

Vapaavuori korostaa, ettei korkovähennystä voida poistaa kerralla, vaan jos muutos tehdään, se täytyy toteuttaa asteittain. Hänen mukaansa korkovähennysoikeuden poistaminen voisi heikentää asunnonostohaluja, mutta toisaalta laskea asuntojen hintoja.

- Asuntolainojen korkojen verovähennysoikeus on asia, joka on toisaalta lisännyt kysyntää eli lisännyt ostohalukkuutta mutta toisaalta mennyt hintoihin eli nostanut hintoja.

Pankkien olisi joustettava

Asuntolainojen korkovähennyksen poistaminen voisi hankaloittaa pienituloisten lainanmaksua, jolloin pankit joutuisivat joustamaan.

- Olennainen asia muuttuu ja se vaikuttaa kotitalouteen, huomauttaa toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi Finanssialan Keskusliitosta.

- Kuinka paljon se vaikuttaa, riippuu siitä, onko hyvin tiukan budjetin asuntoluotto. Toisin sanoen onko laskettu viimeiseen euroon, mihin kuukausitulot riittävät. Korkovähennysoikeus ei ole niin merkittävä, jos taloudessa on ostovaraa enemmän.

Suosittelemme sinulle