Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 12 vuotta vanha

Muhammed-piirroksista tunnetun taiteilijan teos Iin taidejuhlilla

Ruotsalaisen käsitetaiteilijan Lars Vilksin Ii Tower -tilataideteos on esitelty Art Ii -taidejuhlilla. Äärimuslimien toistuvasti uhkaama Vilks jätti tapahtuman avajaisjuhlan väliin varotoimenpiteenä.

Lars Vilks kotipihallaan Höganäsissä Ruotsissa. Kuva: Björn Lindgren
Avaa Yle-sovelluksessa

Vilks saapui Pohjois-Pohjanmaalle Iihin viikko sitten rakentamaan tilataideteoksen osaksi Art Ii -biennaalia. Vilksin oli alunperin tarkoitus osallistua myös lauantai-illan avajaisjuhlallisuuksiin, mutta hänen vierailunsa saaman suuren mediahuomion vuoksi tapahtuman järjestäjä pyysi taiteilijaa olemaan poissa avajaisista.

Koska avajaisjuhla sujui täysin rauhallisesti, Vilks saattoi liittyä myöhemmin illalla avajaisseurueeseen, kun taidejuhlia varten luotujen kuuden tilataideteoksen esittelykierros alkoi.

Äärimuslimeilta tappouhkauksia saanut taitelija esiintyi Iissä ollessaan Lauri Vilkas -salanimen takana. Hänen oikea henkilöllisyytensä oli tarkoitus julkistaa yllätyksenä taidejuhlan avajaisissa lauantai-iltana, mutta tiedotusvälineet kertoivat tiedon jo päivää aiemmin.

Vilks itse kirjoitti verkkosivuillaan jo 3. kesäkuuta päivätyssä blogikirjoituksessa tulevasta vierailustaan Iihin. Kirjoituksessaan taiteilija ei pitänyt tärkeänä vierailunsa salaamista.

Vilksin suunniteltiin poistuvan maasta

Vielä lauantaina päivällä Art Ii -biennaalin järjestäjät suunnittelivat, että Vilks poistuisi maasta ennen avajaisia.

- Vilksin vierailu on sujunut erittäin hyvin, mutta hänen suunnitellaan poistuvan maasta ennen avajaisia, ettei hänen läsnäolonsa provosoisi yksittäisiä ihmisiä innostumaan isossa väkijoukossa, Art Ii -tapahtuman järjestävän Taidekeskus Kulttuurikauppilan toiminnanjohtaja Leena Vuotovesi kertoi.

Vuotovesi korosti, että kyseessä olisi vain varotoimenpide - uhkauksia järjestäjille ei ollut tullut.

- Kaikki on oikein hyvin, eikä täällä ole minkäänlaista paniikkia. Ii on varmasti yksi maailman turvallisimmista paikoista. Odotamme innolla illan juhlia, Vuotovesi sanoi juhlajärjestelyjen keskeltä.

Art Ii -biennaalissa kuusi taiteilijaa suunnittelee ja rakentaa tilataideteoksen. Vilksin Ii Tower -niminen teos on korkea torni, jonka suunnitellaan jäävän Iihin maamerkiksi.

Vilksin henkeä on uhattu toistuvasti sen jälkeen, kun hän suututti äärimuslimit Muhammed-aiheisella pilapiirroksellaan vuonna 2007. Vilksistä on luvattu 100 000 euron tapporaha. Toukokuussa Vilks joutui hyökkäyksen kohteeksi ja hänen kotinsa yritettiin polttaa.

Suosittelemme sinulle