Hyppää sisältöön

Tanska karkottaa pohjoismaalaisia

Tanska on viime vuosina karkottanut maastaan sosiaaliturvan varassa eläviä pohjoismaalaisia. Käytännöllä Tanska on rikkonut yhteispohjoismaisia sopimuksia, sillä pohjoismaalaisten pitäisi voida elää toisessa Pohjoismaassa kuten kotimaassaan.

Kuva: YLE Uutiset Grafiikka

Tanskalaisesta katukuvasta on viime vuosien aikana häipynyt maassa asuneita pohjoismaalaisia ihmisiä.

Pohjoismaiden neuvoston kansalais- ja kulttuurivaliokunnan tänä keväänä hallituksille tekemän kyselyn mukaan sosiaaliturvalla eläneille norjalaisille ja muille naapurimaan kansalaisille on Tanskassa näytetty ovea lähes 50 kertaa vuodesta 2004 lähtien. Viime vuonna karkotuksia oli kymmenen, tänä vuonna huhtikuuhun mennessä kolme.

Pohjoismaiden neuvoston kansalais- ja kulttuurivaliokunnan puheenjohtajan Ville Niinistön mukaan muissa Pohjoismaissa ei vastaavaa ole tapahtunut.

- Meidän tietoon on tullut, että yksittäisillä pohjoismaalaisilla on ollut kohtuuttomia tilanteita. Kuulimme, että ihmisiä on joutunut poistumaan lähinnä juuri Tanskasta. Nämä ihmiset eivät olleet saaneet sosiaaliturvaa Tanskasta, vaikka asuisivat tanskalaisen puolison kanssa. Raskaana ollut norjalainen nainen on esimerkiksi karkotettu Tanskasta. Tanskalaiset viranomaiset näkevät, että hänen pitää saada sosiaaliturva Norjasta, ei Tanskasta, Niinistö kertoo.

Tiukkaa käytäntöä kritisoidaan

Tanskassa pohjoismaalaisia koskeva tiukentunut maahanmuuttopolitiikka on herättänyt kritiikkiä.

Muun muassa kansanedustaja Bente Dahl Radikaali vasemmisto -liberaalipuolueesta sanoo, että Pohjoismaiden kansalaisten karkottaminen on todella kritisoitavaa viidenkymmenen vuoden takaisten sopimusten takia. Dahl syyttää tapahtuneesta Tanskan tiukentuneita maahanmuuttolakeja.

Suomalaisia ei tiettävästi karkoitettu

Tällä hetkellä Tanskassa asuu noin 2 000 suomalaista. Pertti Ikonen Kööpenhaminan Suomen suurlähetystöstä sanoo, ettei tiedossa ole yhtään suomalaista ollut karkotettujen pohjoismaalaisten joukossa.

- Tietoomme ei ole tullut tällaisia tapauksia. Toivomme, että tällaisessa tapauksessa otetaan yhteyttä tänne suurlähetystöön, niin voimme selvittää asiaa, Ikonen sanoo.

Ikonen muistuttaa, että pohjoismaisen sosiaalisopimuksen mukaan henkilö, joka on rekisteröity asujaksi johonkin toiseen Pohjoismaahan, saa samat edut kuin maan kansalaiset.

Tällä viikolla Pohjoismaiden neuvoston kansalais- ja kulttuurivaliokunta käsittelee tapahtunutta.

- Valiokuntamme mielestä tämä on vähintään moraalisesti kyseenalaista, että Tanska toimii toisin kuin muut. Kyseessä voi olla myös selkeä sopimusrikkomus. Me arvioimme nyt, rikkooko Tanska yhteistyösopimuksia, Niinistö sanoo.

Suosittelemme sinulle