Hyppää sisältöön

Professori: Suukapula vaarantaa akateemisen vapauden

Taloustutkija arvostelee akateemisen vapauden rajoittamista ja salassapitosopimuksia erityisesti julkisella sektorilla. Ylen Aamu-tv:ssä vierailleen professori Otto Toivasen mielestä verovaroilla palkatun tutkijan tehtävä ei ole myötäillä päättäjiä.

Otto Toivanen Aamu-tv:n studiossa.
Joukko taloustieteilijöitä sanoi tällä viikolla, että valtiovarainministeriö ei käytä talousneuvostonsa asiantuntemusta. Kansantaloustieteen professorin Otto Toivasen mukaan tutkijan työ ei ole myötäillä päättäjiä. Toivanen arvosteli haastattelussa akateemisen vapauden rajoittamista erityisesti julkisella sektorilla.

Helsingin taloustieteellisen tutkimuskeskuksen johtaja Otto Toivanen pitää valitettavana, että julkisissa tutkijaviroissa työskentelevien asiantuntijoiden sananvapautta rajoitetaan heidän työnantajiensa taholta.

Toivanen viittaa muun muassa kirjalliseen varoitukseen, jonka VTT:n tutkija sai kommentoituaan julkisuudessa ydinvoimapäätöksen valmistelua.

- VTT kuitenkin suurelta osin pyörii verovaroilla. Näitä varoja on käytetty tutkijoiden palkkaamiseen, jotta he tuottaisivat uutta tutkimustietoa ja osaltaan saattaisivat sen tiedon yhteiskunnallisen päätöksenteon pohjaksi. Jos tätä vesitetään sitä kautta, että heille asetetaan suukapula, koko järjestelmähän siinä vaarantuu, professori Toivanen sanoi Ylen Aamu-tv:n haastattelussa.

Toivasen mukaan asiantuntijoiden tehtävä ei ole myötäillä päätöksentekijöitä. Hänen mielestään on yhteiskunnan kannalta järkevää, että on tutkijoita, joilla ei ole tarvetta kertoa vain sitä, mitä heiltä odotetaan, vaan he voivat kertoa ja perustella oman näkemyksensä.

Suosittelemme sinulle